AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Tirani sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, u okviru regionalne inicijative za saradnju ''Otvoreni Balkan''. Vučić je pristvovao potpisivanju sporazuma čija će primena početi odmah.

Vuičić je rekao da je veoma srećan zbog porazuma koji su potpisani, istakavši da se na tom poslu radilo dve godine.

- Zahvaljujući odlučnosti naših timova uspeli smo da stvari pokrenemo sa mrtve tačke i uradimo stvari od kojih će obični ljudi imati koristi. Kada sam došao u Albaniju, video sam da premijera Ramu napadaju, da je inicijativa Otvoreni Balkan ustvari  inicijativa Velike Srbije, a mene takođe isto napadaju. Ovde nije reč ni o velikoj Srbiji, ni o velikoj Albaniji, ni o ne znam kakvoj Makedoniji već da se ne izgubimo u raspravam između prošlosti i sadašnjosti, a da nam nestane budućnost - istakao je Vučić.

- Ovde nije priča o tome, već kako možemo da živimo i radimo zajedno, kako svi mogu bolje da žive u budućnosti. Kako u Srbiji možemo da imamo više turista iz Albanije, ali isto tako da i Srbi dođu na divnu albansku obalu ili neko od divnih makedonskih jezera - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija

Dolaskom u Tiranu došao sam da iskažem poštovanje prema svakom čoveku u Albaniji, da im kažem da su dobrodošli u Srbiju i da je to za njih druga kuća. Za nas je strašno važno da nastavimo da radimo na svim pitanjima, da izbrišemo granice između nas, da privlačimo više investitora. Svi srpski privrednici su srećni zbog svakog pomaka koji napravimo

- Napravili smo inicijativu koja će promeniti lice Balkana i čijeg se imena ne stidimo! - podvukao je Vučić i zahvalio se Zaevu na svemu što je uradio za prijateljstvo Srbije i Severne Makedonije.

LJut sam pomalo na sebe jer stalno pozivamo nekoga, kao da ne možemo bez nekoga.. A mi smo napravili inicijativu koja će doneti mnoga dobra našim građanima

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije je najavio da će u maju ili junu biti održan samit u Beogradu. 

- Kada se budemo pojavili u Briselu, pojavićemo se zajedno - poručio je Vučić.

Ogovarajući na pitanja medija, Vučić je rekao da će se svi sporazumi primenjivati odmah.

- Moguće je da ćemo imati tehničkih problema, rešavaćemo ih u hodu. Ovo su velike promene - rekao je Vučić i naveo da Srbija 100 odsto podržava proces evropskih integracija.

Vučić je naveo da je to neka vrsta paralelnog procesa, ovo je nešto što radimo za sebe.

- Inicijativa "Otvoreni Balkan" je vizija Balkana kog ne treba da se stidimo, nego da se njime dičimo. Ostaćemo rame uz rame, leđa uz leđa sa našim prijateljima iz Tirane i Skoplja - istakao je Vučić.

Srpski predsednik je naveo da su za tri meseca u Srbiji izbori.

- Najlakše bi mi bilo da vam oštro odgovorim ne bih li dobio nešto nacionaloističkih problema - naveo je Vučić upitan da li će lažna država Kosovo sa svojim zastavom moći da bude deo inicijative.

Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija

Imamo različite stavove po pitanju Kosova, i mi, i Albanija i Severna Makedonija, ali nemamo ništa protiv da se predstavnici Prištine pojave. Taj poziv upućujem i BIH i Crnoj Gori. Samo će izgubiti vreme neki koji se ne priključe na vreme, nema potrebe da bilo koga molimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Brigada u Tirani sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, u okviru regionalne inicijative za saradnju ''Otvoreni Balkan''.

Sastanak je počeo oko 9.20 časova u predsedničkoj palati, takozvanoj Palati Brigada. Nakon sastanka trojice lidera održan je i plenarni sastanak delegacija Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Nakon toga, delegacije tri zemlje sastnaće se sa sa predstavnicima Atlantskog saveta, nakon čega će biti potpisano čak šest sporazuma.

#Aleksandar Vučić