AKTUELNO

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je juče da bi odgovori Moskve u slučaju da SAD i NATO odbiju da Rusiji pružaju bezbednosne garancije, mogli biti najrazličitiji u zavisnosti od predloga vojnih stručnjaka.

Nekadašnji dopisnik Politike iz Moskve Slobodan Samardžija ističe da je stvar u tome, što sadašnja situacija može da se izrodi u nešto nezgodno.

- Ukoliko bi se desilo nešto opasno, desilo bi se u Evropi. Jako je opasno jer NATO, odnosno EU želi ono što govori, a to je priključivanje još zemalja, jer je njima važno da priđu Rusiji. Briga njih za Ukrajinu, njima je cilj da budu što bliži Rusiji... - kaže Samardžija.

Foto: TV Pink Printscreen

Samardžija objašnjava da je Amerika krenula oštro da bi pokrila kikseve iz ove godine, odnosno odlazak iz Avganistana i slične stvari.

- Tu su bili u defanzivi tokom ove godine - kaže Samardžija.

Bivši diplomata Zoran Milivojević objašnjava da je situacija krajnje ozbiljna, a da je problem to što se Putinovo upozorenje ne uzima ozbiljno.

- U Vašingtonu rauzumeju šta se radi, ali imaju interese da se stvari zaoštravaju, i žrtva je Evropa. Ne razumem Evropljane, jer se ne ponašaju racionalno - rekao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je Milivojević dodao, Putin je izjavio da ne isključuje vojna sredstva, odnosno, da bi podlegao bilo čemu radi štićenja interesa zemlje.

- Problem je huškanje Ukrajine, koja bi izazvala kontrareakciju Rusije - priča Milivojević.

Autor: