AKTUELNO

Ukrajina je postala velika laboratorija u kojoj se izučavaju agensi za biološko ratovanje, a ono što je dobro u celoj priči je da su Rusija i Kina iznudile raspravu o tome u Ujedinjenim nacijama.

Dok se u Ukrajini rat razbuktava, svet strahuje od hemijsko-biološkog oružja. Rusija je nedavno optužila Ameriku i Pentagon da vode vojno-biološki program u Ukrajini, dok su sa druge strane zapadni zvaničnici naveli da misle da bi Moskva mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

Da li je na pomolu hemijsko-biološki rat?

Novinar Dejan Anđus kaže da ne strepi da će do ovog rata doći jer bi u tom slučaju nestalo i sveta.

- Bajka o biološkom i nuklearnom ratu se neće desiti jer, ako se bude desila, džaba ovde sedimo i pričamo. Neće biti ni biološkog ni nuklearnog rata – ocenjuje Anđus.

Prva asocijacija na takav rat su mu, kako kaže, milioni stradalih.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomislav Kresović, novinar, ocenjuje da je biološki rat već u toku, a da smo ga osetili na svojoj koži tokom pandemije koronavirusa.

- Ukrajina se, uz pomoć zapada, pripremala da u budućnosti radi programe sa biološkim oružjem koji bi bili u funkciji moćnih zemalja, kao i da radi na atomskim mini bombama. Rusi su to osetili – kaže Kresović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Najsloženija operacija koju ljudski um može da osmisli je rat, kaže toksikolog Radomir Kovačević.

- Savremena civilizacija raspolaže sa četiri osnovna vida oružja: konvencionalno, hemijsko, biološko i nuklearno. Svako od njih predstavlja sredstvo za masovno uništenje – kaže Kovačević.

Objašnjava da su prva masovna stradanja bila biološkim agensima, još u petom veku pre nove ere. Podseća i da su 1999. godine u bombardovanju korišćeni uranijum i hemijska sredstva.

Objašnjava da biološka oružja podrazumevaju najteže mikroorganizme – bakterije i viruse. Ne bi ga čudilo, dodaje, da u svrhe rata bude ponovo aktivirana kuga. Kaže i da je biološki rat je najjeftiniji od svih ratova.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, Ukrajina je postala velika laboratorija u kojoj se izučavaju agensi za biološko ratovanje, a ono što je dobro u celoj priči je da su Rusija i Kina iznudile raspravu o tome u Ujedinjenim nacijama. Ovako toksikolog komentariše otkriće ruskog Ministarstva odbrane o postojanju Pentagonovih biolaboratorija na tlu Ukrajine.

Podsećamo, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da sa velikim stepenom verovatnoće može da se zaključi da je jedan od zadataka Amerike i njenih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno unište različite etničke grupe stanovništva. Ove zadatke izvršavale su biolaboratorije u Ukrajini pod kontrolom Pentagona.

Proizvodnja mikroorganizama u svrhe biološkog rata na tlu Ukrajine apsolutno je moguća, ocenjuje dr Kovačević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ivan Simić, advokat, kaže da je kovid-19 u Americi iznedrio novi sistem glasanja, uprkos tome što sebe naziva kolevkom demokratije. Posle svega, korona je sada u drugom planu.

- Rusija je velika imperija, ali i naučna sila. Nesporno je da Rusi imaju najveće naučnike u svim sferama, posebno u prirodnim naukama koje su osnov da se ide ka tehnološkom razvoju – kaže Simić za „Novo jutro“.

Rusija je, dodaje, imala nuždu da reaguje u vidu specijalne vojne operacije.

Foto: TV Pink Printscreen