AKTUELNO

U vojnom kompleksu "Pasuljanske livade" održana je združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022", kojoj prisustvuje i predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je nakon vojne vežbe rekao da je zadovoljan prikazanim kapaicitetima i najavio nabavku francuskih naočara, tako će srpska vojska biti u potpunosti opremljena za noćnu borbu.

Videli smo samo deo moći Pancira. Mogli ste da vidite rauliku između kamuflažnih ufiformi - starih iz Jumka i novih. Nju je mnogo teže videti, ne možete je lako otkriti ni termovizijskim kamerama. Naši helikopteri nose razorne rakete ATAKA koji mogu da dejstvuju na 6-7 kilometara

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Vojnici će nastaviti da rade, i sutra i prekosutra ćemo imati komplikovana gađanja. Važno je da smo mogli da vidimo koliko je toga promenjeno i noćni uslovi su oni koji prave razliku između ozbiljnih vojski i onih koji su manje uspešne - naveo je predsednik. 

Predsednik Srbije kaže da je Vojska Srbije izuzetno zadovoljno dejstvom Malih Miloša.

- To su stvari koje su nam potrebne u budućnosti. Moraćemo da nastavimo da snažimo helikopterske jedinice i bespilotne letelice. Već sam razgovarao sa predsednikom Erdoganom da od Turske kupimo 'barjaktare" - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Videćemo kada ćemo moći da kupimo "bajraktar". Sada je oružje toliko sofisticirano. Mi ćemo vam narednih dana pokazati novi ponos Vojske Srbije, nešto što dramatično pojačava naše borbene sposobnosti, to će biti u utorak ili sredu. Naša vojska je sada neuporedivo jača - navodi predsednik. 

Čestitam svim učesnicima, vežba je bila uspešna i rizična, jer se gađalo bojevom municijom, letelo je preko glava naših vojnika. Jedva sam čekao da se završi

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je istakao da je srpska vojska mnogostruko jača nego što je ikada bila, što je odvraćajući faktor svakome ko bi da ugrozi mir i stabilnost građanima Srbije.

Upitan o jačanja Nemačke, Vučić je rekao da su Nemci ozbiljan narod.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Jednokratno ulaganje od 100 milijardi. To je fascinantna razlika koju prave između sebe i svih ostalih u Evropi. Nama je važno da Srbija snaži. Ni blizu nismo sve pokazali. Nikome ne bi bilo jednostavno da se takvoj vatrenoj moći suprotstavi. Mislim da Vojska Srbije pravi najveće korake u regionu čitavog Balkana - istakao je Vučić.

- Mi nemamo za cilj da bilo kome pretimo - rekao je Vučić.

Upitan za reakciju Rusije zbog glasanja Srbije za suspenziju Rusije u Savetu za ljudska prava, predsednik je rekao:

Foto: TV Pink Printscreen

"Svi govore o Vučićevoj i Orbanovoj izdaji. Svako ko je fer, sa lakoćom zaključuje da se Srbija ponaša odgovorno, principijelno i u skladu sa Međunarodnim pravom. Da li uvek možete da donosite političke odluke kakve želite? Naravno da ne možete. Ježim se takvih izjava. Zemlju možete da uništite za sedam dana. A mi želimo da se borimo"

Na vežbi učestvuje više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Predsednik Vučić je stigao u 19 sati, a dočekala ga je i pozdravila specijalna četa garde.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega sledi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Na poligonu, po prvi put, prikazuje se dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima "kornet", uvezenih iz Rusije, koji poseduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pored njih, svoje borbene mogućnosti prikazao je i tenk M-84AC1, kao i bespilotna letilica "vrabac".

Deo ciljeva koji predstavljaju ciljeve koji predstavljaju snage neprijatelja u zoni operacije obeležen je svetlećim markerima. Te ciljeve gađaju naše jedinice, sa namerom da pogode - odnosno da ih neutrališu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na vežbi je prikazano i osvetljavanje prostorija koje će se vršiti sa svetlećim minama i svetlećim projektilima iz samohodnih haubica, u cilju lakšeg osmatranja i korekture, u toku realizacije gađanja, ali i zuslepljivanje neprijatelja u zoni operacije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prikazano je gađanje prenosnim-raketnim sistemima ciljeva u vazdušnom prostoru.

Gađan je jedan cilj koji je u stvari svetleća mina od 120 mm modernizovanom iglom. Avion je veći 100, 200 ili 300 puta od svetleće mine. Prikazana su sredstva koja su jako efikasna za gađanje na malim daljinama, odnosno ciljeva koji se vizuelno uočavaju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prvi put je prikazano i gađanje "kornetom". Reč je o raketi dometa 8 kilometara, najpreciznijoj u naoružanju naše vojske. Ispaljene su dve rakete i obe su pogodile cilj. Raketa leti izuzetno velikom brzinom, izuzetno je prodorna i moćna. Praktično je nemoguće promašiti cilj.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prikazano je i novo vozilo MRAP koje tek treba da stigne u Vojsku Srbije. Pored visoke mobilnosti, to su sredstva koje po prvi put pešadijskim jedinicama pružaju mogućnost oklopne zaštite od dejstva streljačke municije i parčadi artiljerijskih ili tenkovskih projektila.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prikazano je i dejstvo "malog Miloša". U zoni operacije, gde postoji viski rizik od dejstva snaga neprijatelja, ne mora se poslati vojnik da izvrši određeni zadatak, već "mali Miloš" kojim rukuje operator, koji je naoružan mitraljezima, bacačima granata... Oni svojim dejstvom podržavaju deo pešadijskih jedinica koji se angažuje u prednjem kraju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić