AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečanu večeru za specijalnog izaslanika predsednika Kine i sekretara Centralne komisije za političke i pravne poslove Menga Đijendžua.

Na početku susreta u Ratnoj sali Generalštaba Vojske Srbije, Aleksandar Vučić i Meng Đijendžu su razmenili zdravice, preneo je "Blic". "Predsednik Kine Si Đinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu samo partneri, već i politički prijatelji i braća", naglasio je u zdravici Meng, koji je i član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

Vučić i Meng sastaće se sutra i zvanično u Palati Srbija.

Sa Mengom je danas razgovarao ministar policije Nebojša Stefanović, a na tom sastanku je zaključeno da će Srbija i Kina produbiti saradnju u oblasti bezbednosti. Stefanović je rekao da je s Mengom razgovarao o važzim pitanjima - borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma, i kako iskoristiti nove i savremene tehnologije kako bi bili efikasniji u ovoj borbi.

Meng je novinarima preneo da je na sastanku dogovoreno da će Srbija i Kina preduzeti jake mere u suzbijanju organizovanog i prekograničnog kriminala, te da će se zajedno suprotstaviti terorizmu.

U okviru strateškog partnerstva Srije i Kine, objasnio je, organi sprovođenja zakona i bezbednosti dve zemlje dalje će jačati međusobnu saradnju. Meng je preneo prijateljski pozdav predsednika Kine Si Djinpinga bratskom i prijateljskom narodu Srbije, navodeći da je i daanašnji susret bio prijateljski i uspešan, te da je postignut konsenzus o više važnih pitanja.

- Kineska vlada je posvehcena daljem produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom - poručio je Meng dodajući da će organi bezbednosti dve zemlje produbljivati saradnju kako bi povećali bezbednost svojih građana, ali i doprineli većoj bezbednosti u okruženju.

#Aleksandar Vučić

#Meng Đijendžu

'