AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće iduće nedelje u Njujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini UN, Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", i imati više bilateralnih sastanaka.

Aleksandar Vučić će se u sedištu UN naći u društvu svetskih i evropskih državnika i zvaničnika u trenutku u kojem su mnoga pitanja otvorena i na globalnoj, i na evropskoj sceni, ali i u regionu Zapadnog Balkana, u kojem Srbija, ali i on lično imaju posebnu ulogu i značaj.

Stoga i njegov boravak na Ist riveru, po oceni analitičara, podrazumeva svakako mnogo više od onoga što je, kako Tanjug saznaje, na zvaničnoj agendi.

Prema Tanjugovim informacijama, Vučić će u ponedeljak, po dolasku u Njujork, prisustvovati Samitu o održivom razvoju Svetskog ekonomskog foruma.

U utorak, pre otvaranja generalne debate u Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije prisustvovaće prijemu koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

On će, takođe, imati i bilateralni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske federacije Sergejom Lavrovim, te prisustvovati prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Na kraju tog dana, Vučić će bizi među zvanicama na prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp.Tokom boravka u Njujorku predsednik Vučić će učestvovati na Blumbergovom „Globalnom biznis forumu", na kojem će, pored njega, govoriti predsednik Mađarske Janoš Ader, američki političar i filantrop Majkl Blumberg, šef indijske Mahindra grupacije Anand Mahindra, kao i drugi.

Pored toga očekuje ga i večera, koju visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini priređuje za šefove delegacija Zapadnog Balkana.

U četvrtak predsednik Srbije će održati govor u Generalnoj skupštini UN.

Poslednjeg dana boravka u Njujorku, u petak, srpski predsednik ima bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN Guterešom. Tokom boravka u Njujorku predsednik Srbije imaće i susret sa predsednikom Egipta Abdel Fatahom El Sisijem, a očekuju se i bilateralni sastanci sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, šefom letonske države Rajmondsom Vejonisom, te predsedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom.

Ukratko, "velika scena" i važni ljudi, mada nema nikakve sumnje da će izazov koji predstavlja Severna Koreja biti glavna tema u konferencijskim salama zdanja svetske organizacije.

Tu je i prekomponovanje odnosa na evropskom kontinentu, ali, svakako, i Zapadni Balkan, čiji značaj po EU su mnogi skloni da potcenjuju, iako preko regiona u Uniju ide štošta, i dobro i loše.

Stoga će predsednik Vučić, u trenutku resetovanja odnosa sa Prištinom, te u okolnostima u kojima je politika Zagreba, posebno zatezanje odnosa sa Sarajevom, pa i Slovenijom, pod lupom, sigurno biti zanimljiv sagovornik mnogima u Njujorku.

- U takvoj situaciji u regionu, mudra srpska politika može da donese mnogo, i Srbiji i regionu - ocenjuje predsednik think-thank organizacije Ist-vest bridž, Jovan Kovačić.

Prema njegovim rečima, veoma je dobro što će Vučić učestvovati na predstojećem zasedanju skupštine UN, jer je, podseća, reč o najznačajnijem skupu, koji podrazumeva mnogo multilateralnih i bilateralnih susreta.

- To nisu radni doručci i slični formati razgovora, to je ozbiljna scena, sa ozbiljnim učesnicima - ističe Kovačić.

Kad je reč o mogućnosti da Vučić i lično pozove američkog predsednika Trampa u posetu Srbiji, Kovačić kaže da je poziv već upućen i zvaničnim putem i lako će se dogovoriti, ali je jako bitno što će Vučić biti u UN.

Srpski predsednik boravio je sredinom jula u SAD,u zvaničnoj poseti, tokom koje se sastao sa potpredsednikom Majkom Pensom, kao i senatorima i kongresmenima, i privrednicima.

On je nedavno izrazio uverenje da će do posete Trampa Srbiji doći, do kraja ove ili početkom iduće godine.

Pink.rs

#Aleksandar Vučić

#Donald Tramp

#Njujork

#Sastanak

'