AKTUELNO

O svim aktuelnim temama danas su u Beogradu razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, a nakon sastanka obratili su se javnosti. Inače, Mišel danas boravi u Beogradu na početku turneje po Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao kako je poseta Šarl Mišela od velikog značaja za Srbiju, a onda je istakao i da je zahvalan što je predsednik Evropskog saveta uvek spreman da čuje naše argumente.

Foto: TV Pink Printscreen

Ne kažem kurtoazno, poseta predsednika Mišela je od velikog značaja. Zahvalan sam mu što je uvek spreman da čuje argumente srpske strane, čak i kada se s njima ne slaže. Uvek je pokazivao interesovanje za Zapadni Balkan i činio sve da nam evropski put bude brži - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je i kako je istakao da je cilj Srbije da nastavi svoj EU put.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ja sam istakao da je cilj Srbije da nastavi evropskim putem - rekao je Vučić.

Vučić je zatim kazao i kako smo u prva četiri meseca ove godine imali veću trgovinsku razmenu sa EU nego što je to slučaj bio u 2021. godini.

U prva četiri meseca 2022. imali smo za 33 odsto veću trgovinsku razmenu sa EU nego u prethodnoj godini. EU je najveći investitor u našu zemlju, čak 67 odsto. Predsednik Mišel nam je ukazao kako da nastavimo reforme. Mi smo uvek opredeljeni i spremni za dijalog. Uz podršku Mišela i Makrona možemo da napravimo velike stvari - dodao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Mišel je pokazao izuzetno snažnu želju i očekivanja EU da se Srbija priključi sankcijama Ruskoj Federaciji, ja sam ga upoznao sa našim političkim stavovima - kazao je Vučić u nastavku.

Vučić je rekao i kako mi u Srbiji poštujemo sve koji nam dođu, a naročito one koji dođu sa dobrim namerama, a predsednik se zahvalio i na poštovanju koju je Mišel pokazao prema Srbiji.

Govoreći o evropskoj geopolitičkoj zajednici, Vučić je rekao:

O tome sam razgovarao sa Makronom, danas nešto konkretnije sa Mišelom. Da budem otvoren, nemam ništa protiv, ne vidim zavereničke teorije. Uvek će biti onih koji će da pronalaze dlaku u jajetu. Nezavisno od situacija, svake godine bismo imali priliku da prisustvujemo velikim samitima 27 lidera i da tamo govorimo. Verujem da ćemo se, posle razgovora sa Vladom, tome sa zadovoljstvom prikloniti. Kada sam rekao da će biti u svetu, neki su rekli da sam rekao da će biti gladi u Srbiji. I predsednik Mišel je rekao da će biti gladi u svetu. Biće problema i kod nas, naročito sa energentima - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zatim se obratio prisutnima, a na samom startu izlaganja čestitao je predsedniku Vučiću ubedljivu pobedu na izborima koji su nedavno održani.

On je kazao i kako će u junu biti organizovan sastanak 27 lidera EU sa liderima Zapadnog Balkana.

U junu ćemo da organizujemo sastanak 27 lidera EU sa liderima Zapadnog Balkana - rekao je Mišel.

Foto: TV Pink Printscreen

Mišel je rekao i kako njegova poseta daje pozitivan signal Srbiji iz EU, a onda je napomenuo i kako je danas posetio Naučno-tehnološki park.

Naša ulaganja su zapravo ulaganja u srpski narod - rekao je Mišel.