AKTUELNO

Optužnica koju je srpsko tužilštvo za ratne zločine protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske koji su operaciju Oluja naredili i avionsko raketiranja kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti izazvala je bes u Zagrebu, odakle gotovo svakodnevno stižu pretnje.

Advokat Dragan Palibrk za Pink podseća da je ta tema aktuelna blizu 30 godina.

- Bojim se da će tako ostati i narednih godina, stvorena je jedna mantra da su za sve te događaje devedesetih godina prošlog veka krivi samo Srbi i kada imamo toliko broj osuđujućih presuda i Hagu i pred našim sudom za ratne zločine i kod nas u regionu, kada je toliki broj osuđenih Srba, a potpuno disproporcionalno situaciji na terenu i broju osuđujućih presuda za pripadnike drugih naroda onda mora da bude jasno da je bilo kakav akt Tužilaštva za njih neprihvatljiv - naveo je Palibrk.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodao je da ga histerija koja je napravljena u Hrvatskoj uopšte ne iznenađuje.

- Pred njihovim sudovima, kada je reč o ratnim zločinima 95 odsto su Srbi, a samo pet odsto su Hrvati. Kada takav odnos imate i u Haškom tribunalu, pa i kod nas, za njih je nepoimljivo da se podigne optužnica protiv njihovih oficira i to visoko rangiranih - rekao je Palibrk.

Navikli su da se sudi samo Srbima. Nešto se posle 20 godina konačno desilo - suđenje u odsustvu je jedini način da pravdu za nastradale Srbe, kojih ima isto kao i pripadnika drugih naroda zadovoljimo. Ne treba da imamo iluziju da ćemo ikada doći do tih lica i da će oni biti dostupni srpskim organima gonjenja

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović je naveo da bi istraga trebalo da pokaže da li su optuženi oficiri i sami vozili avione.

- Četiri oficira koja optužena su optužena po komandnoj odgovornosti. Mi ne znamo da li su oni pošto su svi piloti i vozili avione, to bi trebalo da pokaže istraga. Hrvati se odmah digli i krenuli u kampanju protiv Srbije i to sa najviših tačaka vlasti - istakao je Milovanović.

Kako je dodao, gađali su civile, ubili su 13 osoba, a osakatili 50.

Foto: TV Pink Printscreen