AKTUELNO

HDZ-ovska vlada je Iva Goldštajna uvek imala na „zubu“, jer je on isticao važnost Blajburga, kao i broj žrtava u Blajburgu, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK reditelj i predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan, komentarišući to što je hrvatski istoričar, publicista i diplomata jevrejskog porekla Ivo Goldštajn, izbačen iz članstva hrvatske alijanse za holokaust.

Bokan je rekao da je Goldštajn unuk istoimenok Jevrejina koji je stradao u Jasenovcu, unuk jasenovačke žrtve i sin čuvenog Slavka Goldštajna.

- Bio je šef katedre za sredovekovnu istoriju na zagrebačkom fakultetu i zatim postao šef katedre za hrvatsku istoriju 20. veka i bio je i stručnjak za sve ono što se zove „kontraverze u hrvatskoj istoriografiji“, on je jedino partizane smatrao za hrvatsku vojsku, a domobrane i ustaše smatrao za neprijateljsku vojsku koja se borila protiv hrvatske vojske – rekao je Bokan.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, niko mu nije javio da je izbačen, a kao razlog su naveli rodnu zastupljenost.

- HDZ-ovska vlada je njega uvek imala na „zubu“, jer je on isticao važnost Blajburga, broj žrtava u Blajburgu i to da hrvatska država nipošto ne sme da učestvuje u obeležavanju te vrste žrtava i da se pravi nacionalni praznik od pobijenih čuvara logora u Jasenovcu – rekao je Bokan.

On je istakao da je on napadan zato što se bavio žrtvama.

- Njegov otac je pisao screnario za „Operaciju stadion“, film gde se govori o tome kako ustaše u sred Zagreba dovode Jevreje i Srbe i tamo ih stavljaju u poziciju budućih žrtava. Neverovato ne to što je urađeno, kada se zna da oni bez njega gube smisao svog rada i poštovanja, kao i čuvanja uspomena na holokaust – rekao je Bokan.

Foto: TV Pink Printscreen

Bokan je rekao da oni znaju da ukoliko se objave istine o Jasenovcu, Staroj Gradišci, Pagu, jamama na Velebitu, da neće ostati na kamenu od evropske uloge Hrvatske i od njenog pokušaja da sebe predstavi kao žrtvu takozvanog domovinskog rata.

- Oni moraju stalno da se bore i da puštaju laži o Srbima i takozvanom mitu o Jasenovcu. Vrlo je važno da mi ne odustanemo, nervirajući se time šta oni rade, već da se usaglasimo i da iznosimo istinu za kojom težimo – rekao je Bokan.

Autor:

#Dragoslav Bokan