AKTUELNO

Potpredsednik vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa predstavnicima međunarodnih misija i organizacija na Kosovu sa kojima je razgovarao o opstanku i povrtaku Srba na Kosovu.

Jevtić se najpre sastao sa ambasadorom Italije na Kosovu Pjerom Kristoforom Sardijem kome je, kako je saopšteno iz kabineta Jevtića, preneo da je jedan od najvažnijih procesa za Srbe na Kosovu proces povratka i da on ne ide planiranim tempom već mnogo sporije.

Ukazao je da odmah treba rešiti veće uposlenosti pripadnika srpskog naroda , a bilo je reči o bezbednosti i ličnim dokumentima.

Drugi Jevtićev sagovornik bio je šef UNHCR-a na Kosovu Narasim Raom, kome je predočio da je UNHCR važan partner kada se radi o povratku Srba na KiM.

- Nastavak saradnje je još jedan pokazatelj da zajedno ulažemo velike napore da proces povratka učinimo boljim i uspešnijim -, rekao je Jevtić.

Sagovornici su, kako se navodi, zaključili da i dalje treba nastaviti sa svim onim projektima koje Ministarstvo za zajedncie i povratak vodi zajedno sa UNHCR-om. Istaknuto je da ih u narednom periodu treba intenzivirati kako bi se u što skorije vreme došlo do boljih rezultata.

Jedni od najvažnijih projekata koje Ministarstvo vodi sa UNHCR-om je projekat povratka raseljenih iz Crne Gore i Makedonije kao i Skopski proces.

Sastanak sa šeficom Međunarode organizacije za migracije MOM/IOM Tajmom Kurt, Jevtić je iskoristio da na posredan način sagovornici predoči projekat RRK4/PRK4, koji je uspešno završen kao i o nastavku ovog projekta RRK5/PRK5 za koji bi Evropska unija, kroz IPA fondove trebalo da izdvoji značajna sredstva.

- Projekat PRK je projekat koji se pokazao vrlo delotvornim na terenu. Uspešno smo završili poslednnju fazu ovog projekta i iskreno se radujem njegovom nastavku jer nam u mnogome pomaže da povratnicima odgovorimo na zahteve kada je u pitanju izgradnja stambenih objekata  - istakao je Jevtić.

Predstavnica DRC-a Kristen Stec je ministru Jevtiću čestitala na ponovnom imenovanju i unapređenju i istakla da se raduje nastavku saradnje.

Jevtić i Stec su tokom sastanka istakli da projekt zatvaranja kolektivnih centara, koji je zvanično započeo početkom izgradnje stambenih objekata za rasel?ene u opštini Štrpce teče veoma dobro i da sa ovim tempom treba i nastaviti.

- Profilizacija raseljenih lica je od izuzetne važnosti i mora se sprovesti na jedan kvalitetan način - zaključeno je na sastanku.

Puna podrška raseljenima za što skoriji povratak

Potpredsednik vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, sastao se danas sa raseljenim licima iz Donje Srbice kod Prizrena, i obećao im svu potrebnu podršku kako bi se sa procesom povratka u ovom mestu započelo što pre, saopšteno je iz kabineta potpredsednika kosovske vlade. Predstavnici porodica raseljenih, njih 11 koji su danas bili na sastanku izneli su niz problema koji im stoje kao prepreka na putu povratka, kao što su problem uzurpirane imovine i lošeg stanja u kojima se nalaze njihovi objekti u Donjoj Srbici. Tražili su od ministra Jevtića da im u što skorije vreme izađe u susret kako bi otpočeli sa povratkom u rodni kraj. - „Ovaj susret je samo jedan u nizu koraka koje ćemo preduzeti kako bi se povratak u Donju Srbicu realizovao. Znam da neće biti ni malo lako ali morate biti uporni kako bi sve probleme rešili i kako bi se konalno vratili u rodno mesto. Ono što mogu jeste da vam obećam, da ću još danas početi da radim na rešavanju problema koje imate. Svaki povratnik, svaka porodica koja se na Kosovo vrati nam je pođednako važna, tako je i sa vama. Imate moje čvrsto uveravanje da ćemo zajedno istrajati u poslu koji nam predstoji a to je ne da se samo vi koji ste danas ovde, već i vaše komšije vrate u Donju Srbicu“ - istakao je Jevtić. Tokom sastanka je dogovoreno intenziviranje koordinacije između Ministasrtva i IRL, kako bi se u što skorije vreme obnovile njihove kuće i kako bi se prvi povratnici vratili u ovo mesto.

#Dalibor Jevtić

#Kosovo

'