AKTUELNO

Stoltenberg je najavio da će na samitu u Madridu lideri NATO raspravljati o daljem jačanju alijanse na istoku. Znači li to da je alijansa u maksimalnoj pripravnosti u slučaju da se rat u Ukrajini proširi?!

Zahuktava se situacija u svetu, posebno nakon jučerašnje odluke NATO da poveća broj snaga za brzo reagovanje i najave da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas održati hitan sastanak o Ukrajini. Najavljeno je i da će lideri NATO na samitu odobriti novi strateški koncept za narednih deset godina, po kojem će Rusija biti smatrana kao pretnja kolektivnoj bezbednosti.

Napetost je sve veća, a prema rečima vojnog analitičara Vlada Radulovića, odluka o odobrenju novog strateškog koncepta NATO je opravdana, jer je na snazi koncept koji postoji od 2010. godine, a koji je donet u Lisabonu. Ovaj koncept nije predviđao koronavirus, rat u Ukrajini, Krim, Islamsku državu i sve druge izazove sa kojima se svet susretao i susreće se.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nepromenjeni koncept od 2010. godine umnogome je uticao na neke možda zakasnele odluke NATO i na neke možda neadekvatne poteze alijanse. Činjenica je da je novi strateški koncept NATO-u trebao kao takav – ocenjuje Radulović za „Novo jutro“ Televizije Pink.

Dodaje da je od 2010. godine odnos prema Rusiji promenjen za 180 stepeni – od percepcije države kao strateškog partnera, do potpunog kraha i sloma odnosa koji je nastao od 2014. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od tada do danas bojim se da smo išli sve gorim stazama i putevima. Mislim da će NATO u novom strateškom konceptu neke stvari morati da bolje definiše – kaže vojni analitičar.

NATO samit na kojem će se povećati broj snaga za brzo reagovanje nije nikakvo iznenađenje, jer smo svedoci tektonskih promena u svetu koje ne idu u prilog alijansi, kaže prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

- Mi prisustvujemo silasku unipolarnog i dolasku multipolarnog sveta i ovaj proces nije ni brz, ni lak, ni bez rizika. NATO savez po definiciji nije pristalica niti je oduševljen činjenicom multipolarnog sveta i rasta evroazijskih zemalja i „džinova“. To je za NATO izazov i alijansa ima dva težišta: ka Rusiji i ka Kini – navodi Kajtez za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

NATO ima, ocenjuje, ambiciju da bude vojno-politički savez koji će pokušati da kontroliše svet, a dva najveća izazova su mu Rusija i Kina.

- Ja ovaj samit vidim kao pokušaj redefinisanja politike NATO-a, podizanja uloga, prestruktuiranja i zbijanja redova pred velikim izazovima koji su već počeli s ratom u Ukrajini.