AKTUELNO

Grafiti "Vojvodina = Katalonija" osvanuli su na nekoliko mesta u Novom Sadu i u još nekim gradovima u Vojvodini.

Iza sramnih grafita, koji nedvosmisleno pozivanju na otcepljenje severne srpske pokrajine od Srbije, stoji separatistički pokret "Mlada Vojvodina", ali i Vojvođanska partija, koalicioni partner PSG Saše Jankovića.

Foto: Informer

Kako javljaju mediji, na nekim od poruka stoji potpis "Mlade Vojvodine", na pojedinima je nacrtana i katalonska zastava.

Grafiti u Novom Sadu su negde od jutros prekrečeni, dok su, na primer, u Kikindi bili ispisani juče, dan pred referendum u Kataloniji o nezavisnosti, koji ne priznaje centralna vlast u Madridu.

Očigledno je da stavljanjem jednakosti između Vojvodine i Katalonije, separatistički partneri Saše Jankovića priželjkuju krvavi scenario koji se danas odigrava u Barseloni i drugim mestima u Španiji, gde u u sukobima sa policijom povređeno najmanje 300 ljudi.

O tesnoj vezi Vojvođanske partije i katalonskih separatista svedoči i višednevna poseta lidera te stranke Aleksandra Odžića Barseloni juna 2015. godine, tokom koje se sastao sa liderima Republikanske levice Katalonije (ER), čiji je cilj otcepljenje ove španske pokrajine.

Foto: Informer

Odžić je, kako su tada pisali mediji, iskoristio tu posetu da bi se upoznao sa sistemima rada katalonskih separatista kako bi ih mogao primeniti u Srbiji, odnosno u Vojvodini.

O svojoj poseti Kataloniji Vojvođanska partija se oglasila i zvaničnim saopštenjem, u kome se navodi da Vojvodinu i Kataloniju povezuju slična opredeljenja o evropskoj budućnosti. Podršku referendumu u Kataloniji danas je dala i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Predsednik LSV Nenad Čanak ponovio je danas da ta stranka u potpunosti podržava nameru građana i građanki Katalonije da se na referendumu izjasne o svojoj budućnosti, a na prostorijama LSV u Novom Sadu istaknute su zastave Katalonije, a Čanak je je dodao da će danas biti u Barseloni.

#Saša Janković

#Vojvodina

'