AKTUELNO

Rat u Ukrajini je počeo kao ekonomski sukob, ali se na tome nije i neće se na tome završti, upozorava profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić, ističući da je politika važnija od naroda, ma koliko to bilo paradoksalno.

- Ovde svako ima svoj cilj i slepo ga se drži. U nekom trenutku nam se čini da dobija jedna, u nekom trenutku da dobija druga strana, ali gube narodi i jedne i druge strane. Međutim, kada svet uđe u konflikt nema tu mnogo razuma i pameti - naveo je Savić.

Kako je rekao, u početku se koriste stidljivo najjednostavnija oružja i kako sukob odmiče nema veze da li je vojni, politički ili ekonomski, a ovde je sve pomešano, svako koristi sve težu artiljeriju.

- Ulazimo u vreme u kojem ćemo se vrlo neprijatno iznenaditi onim što preduzimaju i jedna i druga strana. Rusija jeste u vojnoj ofanzivi, ali ne i ekonomskoj. Za mene je fascinantno pitanje kako sa zapada misle da ograniče cenu ruskog gasa. Ništa jasno nije. Oni zavise od ruskog gasa i ne znam da li znaju u kom vremenu žive. Oni nemaju alternativno rešenje - rekao je Savić.

On je dodao će najveće posledice istrpeti EU.

- Plašim se da ćemo sa ovog ekonomskog i ograničenog vojnog preći na totalni sukob ne samo na relaciji Zapad - Rusija, već da će doći do kataklizme koja će svet uvući u višedecenijsku krizu - istakao je Savić.

Marko Selaković, rukovodioc Kancelarije PKS u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže da je vreme unipolarnog sveta prošlo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada pogledate indeks prosečne kupovne moći na prvom mestu je Kina, zatim SAD, pa Indija. Više nije ni pitanje dugoročnih geopolitičkih strategija da se može planirati iz jednog centra, kao što se činilo godinama. Ne može se zanemari Kine, Indije, bliskoistočnih zemalja, Turske - rekao je Selaković.

Stručnjak za strategijski menadžment Mihajlo Rabrenović je govoreći o odlasku Borisa Džonsona sa mesta premijera Britanije, ocenio da je reč o impresivnoj karijeri uz manje afere i ekonomske probleme.

Foto: TV Pink Printscreen

- Liz Tras je pošla oštru borbu. U složenim uslovima preuzima vlast, Britanija je imala ekonomske probleme zbog korone, pre toga je bio bregzit...- ukazao je Rabrenović.