AKTUELNO

Glavna poruka koja je poslata juče sa Samita procesa Brdo-Brioni, jeste ta da nije bilo tenzija, što je samo po sebi napredak kada su sastanci u tom formatu u pitanju, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK narodni poslanik Vladimir Marinković.

- Vučić je takođe poslao jasnu poruku, da Srbija neće nikada priznati takozvano Kosovo, da smo otvoreni za mir i dijalog - rekao je Marinković, dodajući da imamo svoje crvene linije, kao i da smo potpuno drugačija država nego što smo biti do 2012. godine.

Kako kaže, dobro je da nije bilo tenzija, kiako je očigledno da, dodaje, nije lako doći do zajedničkog saopštenja i odgovora.

- Zagreb i Beograd su složni da se poštuje međunarodno javno pravo, kada je u pitanju ustav BiH u pitanju - rekao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da BiH može da bude funkcionalna država ukoliko su u njoj ista prava za sve narode koji tamo žive.

- Ono što je stav predsednika Vučića u tom smislu, jeste samo zbog toga što se drži principa i poštovanja Dejtonskog sporazuma - rekao je Marinković.

Andrija Jorgić, direktor Borbe, rekao je da su juče svi bili zainteresovani za ono što će reći predsednik Vučić.

- Dodaje da je Srbija porasla, da je izgradila autoritet. Nismo ni svesni koliko imamo sreće što na čelu imamo autoriteta koji u ovim teškim trenucima uspešno vodi zemlju - rekao je Jorgić.

Foto: TV Pink Printscreen

Marinković je dodao da je Vučić jedini evropski lider za koga je Jasenovac "zabranjeni grad".

- Samo jednom čoveku je u 21. veku zabranjeno da upali sveću i položi cveće na spomeniku 700 hiljada srpskih, jevrejskih i romskih žrtava koje su tamo stradale - rekao je Marinković i dodao da je jako bitno što o tome možemo danas da govorimo javno.

Marinković je rekao da zahvaljujući pametnoj politici, još uvek ne vidimo krize koje su već evidentne u svetu.

- Ovo su najteži trenuci i za predsednika, kao i za sve naše građane. Borimo se na dnevnom nivou kako ne bi ništa falilo - rekao je Marinković.

Autor: