AKTUELNO

Za rebalans budžeta Grada Beograda glasalo je 57 odbornika gradskog parlamenta dok je protiv bilo njih 36.

Odbornici gradske skupštine nekoliko sati su raspravljali o rebalansu budžeta za 2022. godinu koji je u odnosu na prethodni povećan za 4,5 odsto i iznosi blizu 154 milijarde dinara. Ako se doda i 19 milijardi, koliko će posle rebalansa iznositi budžeti gradskih opština, Beograd raspolaže sa više od 170 milijardi dinara.

Rebalansom će najviše sredstava biti iskorišćeno za pokrivanje troškova energenata do kraja godine. Za gas je obezbeđeno 618 miliona dinara. Kada se dodaju ugalj, mazut i lož-ulje to ukupno iznosi 1,07 milijardi dinara. Grad će u trećem i četvrom kvartalu ove godine za energente potrošiti više od osam milijardi dinara.

Opštine će rebalansom dobiti 1,8 milijardi dinara, a novac je namenjen plaćanju starih dugova.

Foto: Beoinfo

Rebalansom je obezbeđeno milijardu dinara za asfaltiranje ulica. Gradska čistoća dobiće i trista miliona dinara za javnu rasvetu. Planirano je da se za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima potroši dve i po milijarde dinara. Rebalansom je obezbeđeno i 1,8 milijardi dinara za oko 400.000 porodica koje imaju decu mlađu od 18 godina.

Vaučere u vrednosti od 6.000 dinara dobiće i svi zaposleni koji brinu o deci: vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, vaspitačice.

Formirano preduzeće koje preuzima naplatu karata

Grad je formirao i dva nova preduzeća, jedno za upravljanje parkovima i obezbeđenje uslova za njihovo uređenje i komunalno preduzeće za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom.

Novoformirano preduzeće već narednih dana preuzeće naplatu karata, a potom i kontrolore.

Upravo formiranje ovih preduzeća bio je povod da sindikati komunalnih preduzeća organizuju protest ispred zgrade gradske skupštine, na kojem je rečeno da ne postoji dijalog sa gradskom vlašću i da su ova preduzeća formirana na nezakonit način, čime će biti ugroženi zaposleni u komunalnim preduzećima.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić je na ove tvrdnje odgovorio da one koji su organizovali protest zapravo boli to što je neko odlučio da se pozabavi time kako se troše pare u pojedinim gradskim preduzećima i da zbog novih preduzeća niko neće ostati bez posla.

Autor: