AKTUELNO

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da su SAD razočarane i zabrinute zbog odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ne produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama uprkos pozivima zemalja Kvinte i Evropske unije.

"Vlada SAD je, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži period implementacije preregistracije vozila. Razočarani smo i zabrinuti zbog odbijanja Vlade Kosova da prihvati zahteve i savete svojih najbližih međunarodnih partnera po ovom pitanju", rekao je Hil za Blic.

Hil je kazao i da SAD "pozivaju Kosovo i Srbiju da nastave da učestvuju u dijalogu kojim posreduje EU".

Kurti je u utorak rekao da neće biti produžen rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama uprkos zahtevima Zapada da on bude pomeren za deset meseci.

Vlasnici vozila sa srpskim registarskim oznakama imaju rok da ih preregistruju na kosovske tablice do 31. oktobra. vlasti u Prištini prete da će zapleniti vozila koja ne budu preregistrovana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je Beograd spreman da ukine KM tablice, ali pod uslovom da Srbima sa Kosova bude dozvoljeno da koriste statusno neutralne KS tablice, a ne isključivo RKS tablice koje traži Priština. Vučić je kazao je da svi raniji sporazumi predviđaju korišćenje ili KS ili RKS tablica, a da Priština sada insistira isključivo na preregistraciji na RKS tablice.

Autor: