AKTUELNO

Ljuban Karan, bivši oficir kontraobaveštajne službe smatra da je podizanje stepena borbene gotovosti Vojske Srbije faktor odvraćanja.

- Vidim to kao faktor odvraćanja na ovo što radi Priština. Ona primenjuje nekakvu vojnu ili policijsku pretnju prema gorukom narodu, neku vrstu primene sile ili maltretiranja srpskog korpusa na KiM. Na to predsednik odgovara upozorenjem kao faktorom odvraćanja da se prema golorukom narodu primenjuje sila - rekao je Karan.

Kako je ukazao policija na KiM je postala prava paravojska, jer su tako i naoružani, te imaju čak i oklopna vozila.

- Oni znaju da će biti problema i nereda. Oni svoje mere nisu preduzeli u očekivanju da problem biti rešen, već da bi se izazvali sukobi. Oni idu na to - dodao je Karan.

On je podvukao da vojska uvek mora da se priprema za rat.

- Zato i postoji, ali i tu postoje različiti stepeni borbene gotovosti kako kod avijacije, tako i kod kopnene vojske. Važno je da nam ne preti nikakav neposredan udar, ali izviđanje naših kasarni je poziv na oprez - istakao je Karan.

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti prof. dr Miroslav Bjegović smatra da je podizanje borbene gotivosti Vojske Srbije ispravna odluka.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, ona je doneta na osnovu procene stanja bezbednosti u Srbiji, a sada prvesnestveno na osnovu procene stanja bezbednosti na KiM.

- Na osnovu te procene Vojska Srbije, Generalštab donosi odluku o povišenoj borbenoj gotovosti, na osnovu Zakona o vojsci, gde je procenjeno da treba da se povećaju operativne i funkcionalne sposobnosti vojske. Vojsna služi da obezbedno bezdebnost građana i njene teritorije

- Akcenat je na specijalnim snagama vojske Srbije, tu se misli na 72. i 63. brigadu, i one koje se nalaze uz administrativnu liniju - naveo je Bjegović.

Prema njegovim rečima, drnovi su najverovatnije sa prostora Kosova i Metohije.

- Cilj je izviđanje naših položaja. Takve letelice ima i KFOR, a verovatno i takozvane kosovske službe bezbednosti - istakao je Bjegović.

Autor: