AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon trilateralnog sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom u Beogradu

- Želim vam dobrodošlicu, za Srbiju i mene je velika čast da takve prijatelje imamo uz sebe i da rešavamo velike probleme. Potpisali smo važan memorandum i krećemo sa akcijom pre kraja godine. Govorimo o ilegalnim migrantima čiji broj udvostručen u odnosu na prošlu godinu, iz Avganistana stiže najviše - oko 40 odsto. Slede migranti iz Sirije, Maroka, Burundija, Pakistana. To je ono što imamo registrovano. Nekoliko koraka smo već preduzeli. Pored Tunisa moraćemo da imamo bezvizni režim sa još dve zemlje - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vučić na na početku poželeo gostima dobrodošlicu u Srbiju i naglasio da je velika privilegija da imamo takve prijatelje pored sebe.

Vučić je precizirao da je broj ilegalnih migranata uvećan za 121 odsto i da migranti najviše dolaze iz Severne Makedonija (51 odsto) i iz Bugarske (32 odsto).V učić je dodao da će na granici biti angažovan veći broj policajaca.

Kako kaže, dogovoreno je da bude angažovan veći broj policajaca na granici sa Severnom Makedonijom.

- Želimo da odbrambenu granicu pomerimo na jug jer tako čuvamo Evropu i svoju zemlju. Ne želimo da budemo parking za migrante - rekao je Vučić i dodao da je postignut i dogovor o readmisiji i da će se ti troškovi ubuduće deliti na fer način.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je istakao da ni Srbija, poput drugih zemalja ne želi da bude parking za ilegalne migrante.

Drugi trilateralni samit počeo je sastankom Vučića sa Orbanom i Nehamerom u Predsedništvu Srbije, a nakon toga usledio je plenarni sastanak delegacija tri države.

- Teško bismo prezimili zimu da nije bilo Viktora Orbana. Neverovatna je potrošnja struje na ovako lepe dane. Imamo svega i imaćemo svega zahvaljujući pre svega razumevanju i prijateljskom odnosu Orbana i mađarske vlade - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da ugovorene količine gasa nisu dovoljne da podmire sve naše potrebe.

- Na današnji dan imamo 650 miliona kubika gasa u rezrevama. Nas gas danas spasava i mi možemo da prezimimo, na osnovu uglja i obnovljivih izbora mi ne bi mogli da prezimimo. Dobro smo se pripremili, uložili smo puno novca. Cena gasa u poslednjih devet dana skočila četiri ili pet puta - kaže Vučić.

Kako je dodao, Srbija je kupovala jeftinije.

- Kako zemlje troše gas iz rezervi, cene idu gore, kako gasa tako i struje - istakao je Vučić.

Nehamer se najpre zahvalio na gostoprimstvu.

Austrijski kancelar je dodao da će Austrija poslati još 100 policajaca i da će obezbediti dronove i vozila.

- Dosadašnji sistem azila u EU ne funkcioniše. Kod nas se vodi žustra diskusija o tome šta raditi sa migracijama - rekao je Nehamer i dodao da na ovaj način dve članice EU zajedno sa Srbijom šalju jasan signal Briselu.

Orban: Srbija brani celu Evropu

Orban se zahvalio Vučiću i Nehameru na saradnji.

- Nalazimo se pod pritiskom sa dve strane. Naš sused je Ukrajina gde se vodi rat, a migranti dolaze iz Srbije. Delimo sudbinu, dobru i zlu, pomažemo kad je nekome od nas potrebna pomoć. To nije političko pitanje. Osećam i to kod Srbije - rekao je Orban i dodao da je od početka godine sprečeno 250.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Orban je naglasio da su ilegalni migranti i krijumčari ljudi sve agresivniji i da koriste oružje protiv organa reda.

- Ilegalni migranti neće ući u tvoju zemlju samo ako znaju da neće moći da uđu. Treba da im stavimo na znanje da preko naše granice nema prelaska i da nema preusmeravanja migracije - dodao je Orban.

Srbija prema njegovim rečima brani celu Evropu i ključna je u toj borbi.

Prvi trilateralni samit o ilegalnim migracijama, podsetimo, održan je 3. oktobra u Budimpešti, a Vučić je tada najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

Austrijski kancelar Karl Nehamer i mađarski premijer Viktor Orban doputovali su jutros u Beograd na trilateralni samit, a na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ih je ministar finansija Siniša Mali.

Autor: