AKTUELNO

Nakon sednice planirano je potpisivanje sporazuma i memoranduma.

Zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske održana je danas u Palati Srbija u Beogradu.

Foto: Tanjug

Sednici dve vlade prethodio je sastanak predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, i premijerki Ane Brnabić i Željke Cvijanović, dok su u odvojenim sastancima razgovarali ministri dve vlade.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Pročitajte još: Mihajlović: Tadić je POBEGAO IZ SRBIJE kada je Priština proglasila nezavisnost

Nakon sednice potpisan je Memorandum dve vlade o saradnji u oblasti vazduhoplovstva, koji su potpisali predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Potpisan je i Sporazum o saradnji u oblastima infrastrukture kvaliteta, između Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske i Ministarstva privrede Srbije, kao i Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske za period 2017-2021. godine.

Foto: TV Pink

Takođe, potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Nakon svečanosti potpisivanja sporazuma i memoranduma, okupljenima su se obratile predsednice vlade Srbije i Republike Srpske.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da se dugo radilo na pripremanju ove sednice, jer nije reč o protokolarnoj, već o konkretnoj sednici, sa konkretnim projektima za budućnost.

- Poslednja zajednička sednica dve vlade održana je 2015. godine, ali se nadam redovnijim sednicama, jer Republika Srpska i Srbija imaju poseban odnos – istakla je Brnabić.

Foto: TV Pink

Ona je dodala da je saradnja između RS i Srbije unapređena u mandatu prethodne vlade, ali će saradnja nastaviti da se odvija intenzivno i u vladi koju ona vodi.

- Danas smo potpisali četiri konkretna sporazuma o saradnji, ali je razgovaramo o mnogim drugim oblastima. Mislim da akcenat pre svega treba staviti na prekograničnu saradnju u koju treba da se uključe i tim vlade Republike Srbije i tim vlade Republike Srpske – rekla je premijerka.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović podvukla je da je danas pokazan odnos prema zajedničkim projektima i saradnji.

- Hvala Srbiji koja je podržala konkretne projekte, a koji će ostaviti jasan trag u lokalnim zajednicama – rekla je Cvijanović.

Foto: TV Pink

Ona je dodala da je Republika Srpska ohrabrena inicijativom predsednika i premijerke da se motivišu privredne aktivnosti na teritoriji RS, što pokazuje koliko jedni drugima značimo.

- Nadam se da će sledeća zajednička sednica biti održana koliko sledeće godine i da ćemo vas ugostiti u Republici Srpskoj – rekla je Cvijanović.

#Aleksandar Vučić

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

#Sastanak

'