AKTUELNO

Istoričar Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju smatra da izjava Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova nije benigna, ali da istovremeno predstavlja kontinuitet njegove politike prema srpskom narodu u celini.

- On je i ranije davao zapaljive izjave - pretio je Republici Srpskoj i dovodio u pitanje njen opstanak. Ovo nije ništa nije novo, ali predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada treba da razlisli o tome šta treba da promeni…Ne može da pruža ruku onima koji ga ujedaju za ruku. Već nekoliko puta je to radio…Mora da se sarađuje, ali ako pružate ruku nebrojeno puta, a drugi to odbijaju da prihvate, morate staviti tačku na to i krenuti dalje - rekao je Raković.

On je mišljenja da u politici mora postojati određeni reciprocitet. Vučić, kao predsednik srpskog naroda, mora biti izričitiji u svom odnosu prema raznim tipovima koji dolaze iz bivših jugoslovenskih republika, a takođe ne bi više trebalo da prima šestorazredne američke diplomate kao što je Brajan Fojt Ji.

- Treba da razmisli da li da Izetbegović treba da dođe, vređa Srbiju i RS i ne znam da li mu tek tako treba pružiti gostoprimstvo - dodao je Raković.

Urednik političke rubrike u dnevnom listu “Politika” Bojan Bilbija, međutim, smatra da ova izjava Izetbegovića ima potpuno novi ton.

- Otvorene su dve bolne tačke za Srbiju - Kosovo i Sandžak - naznačio je Bilbija i ukazao da prijateljski državnici to ne bi smeli sebi da dopuste.

Bilbija je sve ovo što se dešava povezao sa izjavom Sulejmana Ugljanina u Sandžaku da su srpska i organi naše države nepoželjni u tom regionu zemlje, ali i sa izjavama stranih emisara koji pokušavaju da stvore tenziju u političkom vrhu kako bi uticali na donošenje odluka.

- Usudio bih se da je cilj da im se time oteža rad i utiče na to da naprave neku grešku. Neko je procenio da je sada trenutak da se ti pritisci pojačaju, imajući u vidu da se približavaju i izbori - dodao je Bilbija.

Kako je istakao, Srbija treba da nastavi da vodi istu politiku kao i do sada, a pritisci moraju da nas ojačaju, a ne pokolebaju.

- Kada bismo prepuštali ono što je naše mislim da ne bi bilo nikakvih pritisaka i tenzija. Moramo imati u vidu tuđe interese, ali štiti svoje - podvukao je Bilbija.

#Aleksandar Vučić

#Bakir Izetbegović

#Bojan Bilbija

'