AKTUELNO

Nebojša Čović, nekadašnji potpredsednik Vlade, govoreći o sednici Vlade i kosovskom pitanju kaže da pritisci kojima je Srbija izložena nisu neočekivani.

Čović je rekao da se mesecima i nedeljema već isto radi.

- Došli smo do nekog predloga, izašlo je 10 tačaka... Neki ga zovu Makron-Šolcov predlog, a neki evropski. Izgleda da je to neki usaglašen evropski predlog, ali ne znam kako je usaglašen kad pet evropskih zemalja ne priznaje Kosovo - kazao je Čović za Pink misleći na predlog o rešavanju kosovskog pitanja koji je predočen u deset tačaka.

Kaže da nije moguće prihvatiti ni jednu od pomenutih deset tačaka, bez promene Ustava.

- Ceo taj predlog polazi od svršenog čina. Od samog početka je tretman da imamo dve države, jedna je Srbija, jedna je Kosovo... Da ćemo ispoštovati obeležja - naveo je Čović.

Prema njegovim rečima, nema sporazuma da nije garantovao mir koji je potpisan, a tamo se dešava sve, samo ne mir.

Foto: TV Pink Printscreen

Čović je podsetio da je juče pretučen mali Lazar, jer kako su rekli, nije razumeo šta mu govore.

- Suvi Do je paljen 17. marta 2004. godine. Ništa se tu ne menja, osim što Zapad gura ove sporazume - ocenio je Čović i dodao da se u međuvremenu grade baze na KiM.

Čović je istakao i da se na Kosmetu prave kontejnerske baze u kojima se smešta i ROSU i takozvane kosovske bezbednosne snage.

- Situacija je takva kakva je i mislim da je ovih pet emisara dosta izričito dalo predloge... Na nama je da se napravi analiza, prouči. Dobro je da se ide na Vladu... Na kraju krajeva imate i saglasnost građana... U ovih deset tačaka gaze se crvene linije i Ustav Srbije - naveo je Čović i dodao da je za sve to potrebno jedinstvo i homogenost.