AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić danas je u Lebanu, tokom predstavljanja rezultata za prvih 100 dana rada Vlade Srbije, istakla je da je usvojena Strategija za mlade do 2030. godine, a da je u 3. ciklus programa Moja prva plata uključeno 9.400 mladih.

Ona je naglasila da se nastavilo sa uvođenjem brzog interneta u ruralnim sredinama što će biti urađeno do 2025. godine, te da je Srbija postala član globalnog partnerstva za veštačku inteligencije kao jedna od 29 zemalja.

Premijerka je istakla da je sa sindikatima u oblasti obrazovanja donet set mera za prevenciju nasilja u školama.

Dodala je da je preko 300 mladih istraživača preko poziva uključeno u rad fakulteta i instituta.

Govoreći o platformi eNauka, Ana Brnabić je rekla da je omogućena digitalna akreditacija naučno istraživački organizacija, te da su one tako oslobođene od administracije i dobile vetar u leđa.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Najavila je da će od 15. februara potpuno digitalno biti sticanje naučnih zvanja istraživača.

Brnabić je rekla da su na polju zdravstvene zaštite obezbedjene dodatno nove vakcine protiv novih sojeva korone, te da su sa dva miliona evra okončani radovi na više domova zdravlja.

Poručila je da će sa tim investicijama biti nastavljeno kako u Srbiji ne bi bilo mesta i građana prvog drugog ili trećeg reda.

Predsednica Vlade je navela da je završeno opremanje Infektivne klinike u Beogradu kao i zdravstvenog centra u Aranđelovcu, kao i da su prošireni termini za zakazanivanje pregleda u zdravstvenim ustanovama.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Rekla je da je započeta biomedicinski potpomognuta oplodnja i da je trenutno preko 500 zahteva.

Na polju ekologije, ona je navela da je usvojen program zaštite vazduha do 2030. godine, te da je nastavljeno sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao i infrastrukture.

Ocenila je da za poljoprivredu nikad nije bilo više opredeljeno budžetom nego ovogodišnjih 68,7 milijardi dinara za subvencije.

Naglasila je značaj uvođenja eAgrara koji će pomoći u efikasnosti i kontroli.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Brnabičeva je naglasila da je podeljeno 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, te da je uspostavljena direktna avio linija sa Kinom.

Navela je i da je započet rad na Ložionici, prvom kreativnom centru u Srbiji, i podsetila da se nastavlja sa prestonicama kulture što je ove godine Čačak, a sledeće Užice.

Istakla je značaj formiranja nacionalnog savet za sport koji će se baviti prirotetima i analizama.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Govoreći o vojsci, premijerka je rekla da je 1.612 kandidata upućeno na dobrovoljno služenje i obuke za rezervne oficire što je nabolji rezultat u 5 godina.

Istakla je značaj uspešnih izbora za savete nacionalnim manjina, te osnivanje i Saveta za goransku nacionalnu manji.

Premijerka je naglasila da je ispod 30 godina prosek mladih koji su potpisali preko 500 ugovora za seoske kuće sa okućnicom.

Ana Brnabić je poručila da su značajne aktivnosti Srbije u Otvorenom Balkanu, kao i potpisivanje tri ugovora u Berlinskom procesu.