AKTUELNO

Ministarstvo za brigu o selu raspisće konkurs da će građani koji još nisu navršili 45 godina života, a nemaju nekretninu u vlasništvu, moći tokom 2023. godine da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava od države za kupovinu kuće na selu.

Uredbom koju je danas usvojila Vlada Srbije za ovu svrhu namenjeno je 500 miliona dinara.

Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2023. godinu.

- Cilj ovog programa je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima, motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo rešavanjem stambenog pitanja - saopštila je Vlada Srbije.

Prema ovoj uredbi, Ministarstvo za brigu o selu dodeljuje bespovratna sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom čija procenjena tržišna vrednost nepokretnosti ne može biti veća od 1,2 milionma dinara.

Inače, ove godine može da se očekuje kupovina oko 500 kuća na selu. Do sada najjeftinija kuća koja je kupljena iznosila je 388 hiljada dinara, a najskuplja je plaćena 1,2 miliona dinara.

Pravo učešća na javnom konkursu imaće pojedinci, samohrani roditelji, bračni parovi i vanbračni partneri, koji na dan podnošenja prijave ispunjavaju propisane uslove, a osnovni je da nemaju navršenih 45 godina života.

Među uslovima je i da su podnosioci prijave za dodelu bespovratnih sredstava državljani Srbije, da su punoletni, da do dana raspisivanja konkursa, imaju neprekidno prijavljeno prebivalište najmanje tri godine, da nisu osuđivani i da protiv njih nije pokrenut krivični postupak, kao ni istraga. Da bi dobili bespovratna srestva za kupovinu seoske kuće podnosioci zahteva ne smeju da imaju u vlasništvu bilo kakvu nepokretnost, osim poljoprivrednog zemljišta. Uslov je i da nisu imali pa prodali ili poklonili kuću ili stan u prethodnih pet godina od dana objavljivanja javnog konkursa.

Za ove subvencije mogu da učestvuju samo građani koji prema državi imaju izmirene sve poreze.

Kada i kako se šalju prijave za dodelu ovih sredstava biće precizirano konkursom koji će raspisati Ministarstvo za brigu o selu.