AKTUELNO

Ministar finansije Siniša Mali najavio je da će 15. marta početi prijava penzionera za nove penzionerske kartice.

Foto: TV Pink Printscreen

- U sredu, 15. marta, krećemo sa kampanjom da pozovemo penzionere da se prijave za karticu, ali i društveno odgovorne kompanije da se uključe u akciju. Svako ko se prijavi za karticu imaće popuste u prodavnicama, u salonima, i tako će ne samo štedeti, već će im ostati i više novca za unučiće i decu - naveo je Mali gostujući u Novom vikend jutru kod Jovane Jeremić.

Mali je podsetio da je najavljeno novo dodatno dvocifreno povećanje penzija do kraja godine:

Penzije se sada usklađuju sa rastom plata i one rastu daleko više nego što je rast inflacije. Zato sa pravom i očekujemo dvocifreno povećanje penzija, dodatno novih 20,8 odsto veće

- Do kraja godine ćemo imati prosečne penzije preko 320 evra, potpuno smo u planu da na kraju mandata ove vlade imamo prosečnu penziju preko 400 i prosečnu platu preko 1000 evra - istakao je ministar.

Siniša Mali je podsetio da smo već imali najveće procentualno povećanje penzija, a imali smo povećanja i 2021. i 2020. godine, kao i jednokratne pomoći tokom pandemije.

Osvrnuviši se na navode o povećanju inflacije, ministar je istakao je da to govore ljudi koji su 2012. godine ostavili samo 8.5 milijardi dinara, a samo za penzije je trebalo 40 milijardi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dakle, zemlja je bila bankrot, i ti koji nam sada sole pamet, tako su i pokazivali brigu o penzionerima, time što ni za penzije nisu imali novac. Danas su penzije sigurne i rastu. Mi smo promenili formulu u švajcarsku formulu plus, gde se sada penzije usklađuju sa rastom plata. Zato sa pravom očekujemo dvocifreno povećanje penzija - ističe Mali.

Siniša Mali kaže da smo prestigli sve zemlje regiona koje su nam dugo "bežale" po visini prosečne plate.

- Kod nas u Srbiji, uprkos svim velikim krizama, je rekordno niska nezaposlenosti. Predsednik obilazi fabrike, otvaraju se nove stalno. Nama je prosek prošle godine 9.2 odsto stopa nezaposlenosti, na rastuće plate. To je istorijski niska nezaposlenost. A 2012. godine, to stalno ponavljam, bila je nezaposlenost 25.9 odsto. I mi spuštamo nezaposlenost i dalje, uprkos pandemiji, krizu sa energentima, i konflikt u Ukrajini - dodao je ministar.

On kaže da Srbija poslednjih godina pobeđuje u onome u čemu nikada nije pobeđivala, a to je ekonomija.

Mali je istakao da naša ekonomija i dalje raste:

Imali smo rast 2.3 odsto prošle godine. Dve godine pre toga uprkos pandemiji bili smo najbrže rastuća ekonomija. Nama je BDP prošle godine bio preko 60 milijardi evra. Ove godine biće preko 68 milijardi evra. Pre samo deset godina bio je 33.4 milijarde. Dakle više nego duplo se povećao BDP za samo 10 godina

Foto: TV Pink Printscreen

U Srbiji se gradi 10 novih auto-puteva

Ministar finansija je rekao da se u Srbiji gradi 10 novih auto-puteva i brzih saobraćajnica.

- Izgradićemo fabrike za prečišćavanje i kanalizacioni prsten tamo, ulaže se u komunalne mreže. To je samo deo projekata koje radimo po celoj Srbiji. Nikada više nismo investirali u našu putnu i železničku infrastrukturu - kazao je on.

Mali je rekao da je u Srbiji na kraju februara udeo javnog duga u BDP 58 odsto.

- Daleko ispod nivoa Maastrihta. A prosek 27 zemalja EU je 95 odsto, plus Francuska ima 120 odsto, Španija i Italija 150 odsto. Vodimo računa o našim finansijama, i ulažemo nikada više. Mi u ovom trenutku imamo 550 milijardi dinara na računu. Imamo novca do kraja godine, pažljivo smo vodili računa o svakom dinaru - rekao je ministar.

Svi penzioneri imaju pravo da se prijave za kartice

Govoreći o penzionerskim karticama, ministar kaže da svi naši penzioneri imaju pravo da se prijave.

- Prijave kreću u filijalama PIO fonda, dakle od srede. Sve je spremljeno, prost je formular. U svakoj filijali će biti osoba koja može da pomogne da se to sve popuni. Od 1. oktobra ta kartica kreće u primenu, i nakon toga svaki penzioner će imati svoju karticu. To znači da će moći da skuplja bodove, pa da ide u besplatne obilaske muzeja i pozorišta. U maloprodajnim lancima će imati popuste na određene ili sve artikle. Doprinećemo kvalitetu života u trećem dobu - rekao je Mali.

Ministar je rekao da će u sklopu pomoći penzionerima biti povećan budžet za PIO fond, kako bi još veći broj penzionera mogao besplatno da ide u banje.

- Najvažnije je povećanje penzija. Obećanje koje je predsednik Vučić dao ispunjavamo. Pre mesec dana smo imali obećanje da će svaki penzioner dobiti jedan vodič, i to je i urađeno. Na adrese svih penzionera stigli su ti vodiči. Meni je važno da znaju da su penzije bezbedne i sigurne, tu nema igre. Kao što je predsednik obećao, rašće još više i brže - dodaje on.

O obnovi 3000 kilometara pruga i puteva, rekao je da smo prošle godine imali 7.2 odsto BDP uloženo u kapitalne investicije.

- Pre 10 godina, udeo kapitalnih investicija je bio 3 odsto. Uprkos svim krizama i pritiscima, mi sa 7 odsto BDP ulažemo u infrastrukturu. Prošao sam malopre pored Prokopa, gradi se, i za dan oslobođenja Beograda imaćemo novu železničku stanicu. Sada se do Novog sada ide 200 kilometara na sat. Kreće izgradnja brze pruge Beograd-Niš. Predsednik je najavio još ogroman novac koji će biti uložen u magistralne, lokalne i regionalne puteve - kaže Mali.

Autor: