AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastaće se danas u Rimu sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom saobraćaja i infrastrukture Italije Mateom Salvinijem kao i članovima delegacije italijanske vlade.

Tema razgovora biće bilateralni odnosi kao i saradnja u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Vesić je, tokom poslednjeg susreta sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, istakao da su italijanske kompanije dobrodošle da ulažu u Srbiji, kao i da će uskoro biti nekoliko tendera sa Evropskom unijom za izgradnju brze pruge Beograd - Niš, a u narednim godinama i za brzu prugu Niš - makedonska granica, na koje će moći da se prijave i italijanske kompanije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u januaru je poslao pismo svom italijanskom kolegi Salviniju, u kojem je predložio da se između dve zemlje ukinu tranzitne dozvole za vozače kamiona.

Kako je naveo, tako bi bila smanjena administracija i bio olakšan posao prevoznicima, s obzirom na to da se godišnje razmeni 22.300 bilateralnih dozvola za drumski prevoz.

Italija je treći po veličini trgovinski partner Srbije a drugi najveći evropski partner, posle Nemačke.

U 2022. godini dostignut je novi rekord u obimu spoljnotrgovinske razmene – više od 4,5 milijardi evra, što je za 10,5 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

Glavne stavke italijanskog izvoza u Srbiju su industrijske mašine, prediva, koža, gvožđe, čelik, vozila, električne mašine i oprema.

Srbija u Italiju najviše izvozi odeću, obuću i žitarice. Oko 1.200 italijanskih kompanija registrovano je u Srbiji a zapopošljavaju 50.000 radnika.

Prema podacima Narodne banke Srbije, investicije Italije u Srbiji su u periodu od 2010. do 2022. godine premašile milijardu evra.

Još jedna prilika za jačanje ekonomske saradnje dve države biće i Poslovno-naučni forum Srbija – Italija koji se održava 21. marta u Beogradu, a učešće je potvrdilo 140 italijanskih kompanija među kojima su i velike grupe kao i mala i srednja preduzeća.