AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je danas u zvaničnoj poseti Republici Kazahstan, gde se sastao sa sa ministrom odbrambene i aerokosmičke industrije Beibutom Atamkulovim, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Kairatom Abdrahmanovim.

U razgovorima sa visokim kazahstanskim zvaničnicima, ministar Dačić istakao je da su bilateralni odnosi Srbije i Kazahstana dobri i prijateljski, kao i da je Kazahstan među najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima Srbije. "Kazahstan čvrsto podržava Srbiju kada je reč o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu i za nas je najvažnije da Kazahstan ostaje čvrsto na toj poziciji i nastavlja sa podrškom Srbiji", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da odnose dve zemlje treba unapređivati u svim oblastima, da je potrebno raditi na povećanju spoljnotrgovniske razmene koja je u prvih 10 meseci iznosila 76 miliona evra. "Spoljnotrgovinska razmena može biti i bolja i potrebno je realizovati mapu puta koju su dogovorila dvojica predsednika kako da naše odnose razvijamo i unapređujemo", istakao je Dačić.

On je naglasio da postoje veliki potencijali za unapređenje odnosa u mnogim oblastima i velike mogućnosti za većom saradnjom a naročito u oblasti poljoprivrede, farmacije građevinarstva, IT i vojne industrije. "Dogovorili smo se da svake godine imamo redovne sastanke ministara spoljnih poslova Srbije i Kazahstana što je garant da ćemo imati stabilnu saradnju i u budućem periodu", zaključio je ministar Dačić nakon sastanaka u kazahstanskoj prestonici Astani.

#Astana

#Ivica Dačić

#Kazahstan

#Trgovina

'