AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da na bezbednosnom forumu u Rusiji predstavlja Republiku Srpsku, kao i da je imao privilegiju da se obrati i iznese stavove Srpske.

''Veoma sam zahvalan ruskoj strani što uvažava specifičnosti i razume realnost. Republika Srpska zna da je Ruska Federacija garant Dejtonskog sporazuma, u ovom sporazumu je međunarodna verifikacija Srpske veoma vidljiva i u tom pogledu to za Ruse ne predstavlja nikakvu spornu činjenicu, za razliku od Zapada koji pokušava na svim nivoima da skrajne, potceni i ponizi Republiku Srpsku'', rekao je Dodik na međunarodnom bezbednosnom forumu u Moskvi.

On je ocenio da Zapad Republici Srpskoj ''ne dozvoljava da govori, već samo da sluša'', čak i kada je reč o pitanjima koja se tiču BiH, a ne same Srpske, prenela je Radiotelevizija Republike Srpske.

Naveo je da je za konferenciji istaknuto da prestaje da postoji unipolarni i da počinje da se stvara multipolarni svet, u kojem će, kako je rekao, nekoliko centara moći uspostaviti ravnotežu.

''Neće se moći desiti da se neka globalna sila zaleti u neki deo sveta i tamo radi šta hoće. Moraće se vratiti poverenje u međunarodno pravo i sve što je izgubljeno posljednjih godina ekspanizjom neoliberalnog pristupa uređenju sveta koji podrazumeva favorizovanje vrednosti samo jedne zemlje i jedne konfiguracije'', naglasio je Dodik.

Dodao je da su se na konferenciji mogli čuti stavovi predstavnika Kine, Rusije, Šangajske organizacije za bezbednost, Južnoafričke Republike i drugih zemalja.