AKTUELNO

Slavica Đukić Dejanović (SPS) izabrana je za ministra prosvete i položila je zakletvu pred Narodnom skupštinom. Poslanici Skupštine Srbije odlučili su da glasaju o izboru Slavice Đukić Dejanović javnom prozivkom. Za je glasalo 149, protiv 40, a uzdržanih je bilo 5. Glasanje se produžilo, dok su se ručno sabrali ubeleženi glasovi.

Nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je jutros za TV Pink da je ogromna odgovornost preuzimanje poziva ministra prosvete. Kako kaže, pred njom i njenim ministarstvom jesu teški zadaci, istakavši da, bez obzira na sve razlike, svaki čovek u Srbiji, treba da da doprinos pri vaspitavanju i obrazovanju novih generacija koje su nosioci budućnosti.

- I premijerka je govorilia, na koji način treba da se radi na obrazovnom sistemu, škole treba da budu mesta gde se voli, uči i raduje. rad sa nastavnicima i učiteljima je izuzetno značajan. Treba da vratimo dostojanstvo profesorima i učiteljima. Moramo biti otvoreni, selektivnost izbora zaposlenja u prosveti nije stimulativna. Neko ko završi fakultet i ko bi voleo da radi taj posao, na primer, u privredi ima veću platu, pa, ići će tamo. Nama je cilj da se radi na tom statusnom delu. Taj stepen volje i želje da se prenese znanje mora da bude prioritet i zadovoljstvo - kaže ministarka.

Foto: TV Pink Printscreen

Oni moraju da budu bolje finansijski plaćeni, napomenula je Dejanović.

- Trougao učenik, roditelj i prosvetni radnik jeste važan trougao za proces učenja. Kao što su otac i majka u kući, to u školi treba da bude profesor. Kada sam ja unuka pitala na koga je pametan, rekao je da je pametan na svoju školu. Deca treba da budu naša briga... - navela je ministarka.

Kako kaže, policajca je takođe jako bitan. On treba, kaže ona, sa upadljivom decom da ima prijateljsku relaciju, gde će ga oni hvaliti da je snažan.

- Takva deca će biti usmeravana na sportove i aktivbosti gde će se prazniti ta energija koju pojedina deca imaju - rekla je ona.

Govoreći o sistemima ocenjivanja, Dejanović kaže da učenici treba da se nauče da se takmiče sami sa sobom, a ne sa drugim đacima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Moraćemo da nagrađujemo i empatiju, solidarnost i razumevanje. Važno je da se deca raduju jedni za drugima. Otprilike, negde ćemo malo morati na tom individualnom pristupu deteta, posebno onog koje odudara od proseka, koje će tetkicama za Osmi mart doneti cvetić... Dete koje to ima će programe spontanije rešavati, učiti i raditi u školi... Deca koja nisu na tom nivou moraju raditi sa kadrom, ali ne tako da se osećaju loše - priča ministarka prosvete.

Kako je navela, modna pista i škola se moraju razlikovati, što u pojedinim školama nažalost nije slučaj.

Ministarka je, govoreći o vršnjačkom nasilju, istakla da roditelji moraju dobro da prouče promene koje vide na svom detetu, dodajući da u Srbiji, nažalost nema dovoljno komunikacije između roditelja i deteta.

- Ranije je nedelja bila rezervisana za ručak, pa se posle porodica druži, a to se sada izgubilo. Ipak, mora se naći vreme za takve stvari. Roditelj treba da primeti zabrinutost deteta, mora da razgovara, da bude tu za njega... - rekla he potom ministarka.

Autor: