AKTUELNO

Evropska unija radi na pripremi za uvođenje sankcija članovima hunte koja je prošlog meseca preuzela vlast u Nigeru, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

- Prilikom odlučivanja o sankcijama, EU će nastojati da preslika mere koje je preduzeo ECOWAS (Ekonomska organizacija zapadnoafričkih zemalja) - rekao je Borelj na konferenciji za medije nakon sastanka ministara odbrane Evropske unije u Toledu, u Španiji, prenosi Rojters.

On je dodao da će sutra na sastanku ministara spoljnih poslova EU predložiti uspostavljanje pravnog okvira za uvođenje sankcija onima koji su odgovorni za puč.

Na pitanje da li će Evropska unija pružiti finansijsku podršku ukoliko ECOWAS bude pokrenuo vojnu intervenciju u Nigeru, Borelj je rekao da će blok razmotriti svaki zahtev, ali da ga neće automatski odobriti.

Šef evropske diplomatije je istakao da je puč u Nigeru uneo novu nestabilnost u region Sahela u zapadnoj i centralnoj Africi, za koji je rekao da je "već veoma krhak".

Govorio i o Vagneru

Govoreći o prisustvu ruske paravojne grupe "Vagner" u Africi, Borelj je naveo da će grupa, uprkos nedavnoj smrti njenog osnivača Jevgenija Prigožina, ostati aktivna na kontinentu.

- Siguran sam da će oni brzo naći zamenu za pokojnog šefa Vagnera. Oni će ostati operativni u Africi - poručio je Borelj, dodavši da Moskva ne može da pošalje redovnu vojsku jer bi to bilo "previše strašno".