AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji rekao je za Pink da je ovo trenutak kada moramo biti jedinstveni i snažni, a posao institucija i političkih stranki je da pruže sigurnost našim ljudima na KiM i da budemo sa njima.

- Ono što se desilo na KiM je najtragičniji događaj za naš narod u celili, a posebno na KiM u dugo vremena. Glavni cilj terorista koji su ubili Ivanovića, osim da Srbe na KiM liše čoveka kakav je on bio i njegovu porodicu ostave bez roditelja i hranitelja, bio je i da se izazove strah, panika i neredi– rekao je Đurić.

- Naš najbolji ogovor na teroristima je da uradimo suprotno od onoga što oni žele umesto da se podelimo, mi treba da se ujednimo. Zato predsednik Vučić ide na Kosovo i Metohiju, da bude sa svojim narodom, u najtežem trenutku sa Srbima tamo gde je najteže, za razliku od onih koji bi i ovo da iskoriste za sitnu šićardžijsku politiku – podvukao je Đurić.

Moramo biti mudriji i hrabriji od terorista, istakao je on.

- Mislim da je ova poseta predsednika Vučića , presudana za okupljanje i osnaživanje našeg naroda u ovom trenutku. To je pokušaj da zajedno izdržimo težak udarac koji smo dobili. Nemojte misliti da je ovo laka odluka, da se u ovom trenutku ide na KiM, bez mogućih dodatnih posledica. Ovo je ozbiljna odluka koju je Vučić doneo, ali je izuzetno značajna za Srbiju – istakao je direktor Kancelarije za KiM.

- Nama je sada tamo mesto. Ništa me drugo ne zanima. Ubice Ivanovića moraju biti izvedene pred lice pravde, tražimo da oni koji su odgovorni za ovaj zločin budu procesuirani od strane institucija u Prištini – naglasio je on.

Prema njegovim rečima, prištinske institucije vode jednu veoma podmuklu i ružnu kampanju i pokušavaju da prebace lopticu za ovo monstruozno ubistvo u srpsko dvorište, a to budu veoma ozbiljne sumnje.

- Znamo da ovakav akt nije mogao biti urtađen bez ozbiljne organizacije i pripreme. Sve informacije koje dobijamo do sada govore koliko je ozbilja priprema bila, a da na tako malo mestu kao što je KiM odmah ne pronađete ubice...Ako Priština i svi koji tobože govore da im je stalo da se ubice nađu, jer je to u njihovoj nadležnosti, mi ćemo znati gde da ih tražimo – rekao je Đurić.

- Mi ćemo našu istragu da sprovedemo. Nemamo ništa protiv da se uključi i FBI, samo neka pronađi ubice. Neka nam kažu ko je ubio Ivanovića – rekao je Đurić i dodao da ćemo nastaviti da zahtevamo da se naši organi uključe u istragu. On je istakao da je direktor policije Vladimir Rebić svaka dva tri sata čuje sa predstavnicima Euleksa, ali da nikakvu informaciju od njih nije dobio

. - Gnušam se onih koji pokušavaju da lešinarski politički profitiraju u ovoj situaciji i neću govoriti ni o Đilasu, Šapiću, Tadiću koji pokušavaju da na ovom monstruoznom ubistvu napadnu sopstvenu zemlju, zarad jeftinih političkih poena na lokalnim izborima, a da bi im nakon dolaska na vlast prsti bili u medu – istakao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je dodao da je uspostavljena je jurizdikcija na ovom slučaju, iako se ubistvo dogdilo na teritoriji gde mi nemamo efektivnu kontrolu već 17 godina, ali naše specijalno tužilaštvo, policija, naše službe su počele da se bave ovim pitanjem na vrlo ozbiljan način.- Mi našu istragu bez obzira na sve okolnosti sprovodimo i sprovešćemo. Oni čija je to nadležnost i odgovornost nisu do ovog trenutka

Nema dijaloga, dok se ne reši ubistvo

Direktor Kancelarije za KiM je dodao da je uspostavljena je jurizdikcija na ovom slučaju, iako se ubistvo dogdilo na teritoriji gde mi nemamo efektivnu kontrolu već 17 godina, ali naše specijalno tužilaštvo, policija, naše službe su počele da se bave ovim pitanjem na vrlo ozbiljan način. - Mi našu istragu bez obzira na sve okolnosti sprovodimo i sprovešćemo. Oni čija je to nadležnost i odgovornost nisu do ovog trenutka. Mi imamo neka naša saznanja. Ako ne budu dali ozbiljan doprinos da se ovaj slučaj razotkrije, znaćemo u kom pravcu da tražimo da se ovaj slučaj reši - naveo je Đurić.On je ponovio da se dijalog u Briselu neće voditi dok se ne reši ubistvo.

#Marko Đurić

#Oliver Ivanović

'