AKTUELNO

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom i ambasadorima država članica Evropske unije o daljim koracima u procesu evropskih integracija, napretku Srbije i preporukama Evropske komisije u godišnjem izveštaju za narednu godinu.

Tom prilikom ona je istakla da je Srbija kontinuirano radila na otvaranju Klastera 3, koje je u potpunosti spremno, dodajući da od Evropske unije očekuje pozitivan signal za njegovo otvaranje, navodi se u saopštenju Vlade.

Ona je ocenila da je osnovni cilj u prethodnom periodu bio da se napravi napredak u svim oblastima, pre svega kada je u pitanju vladavina prava, podsetivši na to da je i Evropska komisija u najnovijem Izveštaju prepoznala napredak Srbije u brojnim ključnim oblastima, kao i da ni u jednoj oblasti nije zabeleženo nazadovanje u reformama.

Kako se navodi, kada je u pitanju oblast pravosuđa, premijerka je ocenila da su reforme uspešno sprovedene u cilju ostvarivanja veće nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti našeg pravosudnog sistema, a u konsultaciji sa Venecijanskom komisijom Saveta Evrope.

Brnabić je informisala ambasadore da je u toku izrada Strategije za borbu protiv korupcije, koja će sadržati sve GREKO preporuke, a čiji tekst je trenutno u procesu konsultacija sa Evropskom komisijom.

Dodaje se da je ona obavestila ambasadore država članica Evropske unije da su usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, sa ciljem garantovanja slobode medija i javnog informisanja i osiguranja bezbednosti i pluralizma medijske scene u Srbiji, a u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope.

Šef Delegacije Evropske unije istakao je da Godišnji izveštaj o Srbiji daje tačnu i pravednu sliku o preduzetim koracima u reformskim procesima u Republici Srbiji tokom prethodne godine.

On je naglasio da proširenje zauzima centralno mesto u politici Evropske unije i dodao da je to prilika koju Srbija mora da iskoristi i ubrza tempo reformi.

Predsednica Vlade zaključila je da će Srbija nastaviti rad na sveobuhvatnim reformama u najboljem interesu društva i građana Srbije.

Ona je izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da je, kada su u pitanju ekonomski parametri, u Izveštaju konstatovano da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti za članstvo, kao i time što je sada prvi put konstatovan dobar napredak u transformaciji u privredi.

#Ana Brnabić