AKTUELNO

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici. Zadobio je pet prostrelnih rana. Stručnjaci smatraju da je ubistvo Ivanovića teroristički akt, te da Srbija mora da učestvuje u istrazi. Ipak, učešće Srbije, koje bi mnogo doprinelo razrešenju, odbijeno je.

Nebojša Čović bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju ističe da je vrlo mala verovatnoća da će ubica Olivera Ivanovića ikad biti pronađen, a da takav stav ima na osnovu prethodnog iskustva.

- Naši nadležni organi paralelno treba da vrše istražne radnje, iako je loptica u njihovom dvorištu. Samo poreklo KiM i poreklo nezavisnosti izniklo je na kriminogenim delima i multietničkom kriminalu. Srbija treba da koristi ovaj argument, a velika Srpska prednost je u tome što albanski političari ne znaju da eliminišu mržnju prema Srbima na svojoj političkoj sceni - kaže Čović.

Mirko Krlić, član Skupštinskog obora ističe da je poseta predsednika hrabra i mudra, a da su takve i poruke koje je predsednik poslao.

- Ovakvu politiku moramo da vodimo kako bi ljudi opstali na KiM. Mene je fasciniralo to što građani više nemaju straha i raduje me što se sve više dece rađa na KiM - kaže Krlić.

On dodaje da su pojedinci politički bezobrazni jer su iskoristili posetu za samopromociju.

Foto: TV Pink

Miodrag Linta, član Skupštinskog odbora za KiM kaže da je najvažnije obezbediti bezbednost, kako bi narod ostao na teritoriji KiM. Zato je važno voditi politiku mira.

- Važan je i ekonomski faktor, da Beograd podtiče privrednike iz centralne Srbije da otvaraju pogone. Bitno je pomoći proizvodnju i pronaći mehanizam otkupa proizvoda - kaže Linta.

Foto: TV Pink

Čović kaže da je verovatno bilo mišljenje da će Vučić upasti u zamku i govoriti ratnohušački, govori pun etničkog naboja i tako dalje.

- Ovako može da se ponaša narod, ali ne i lider naroda. Važno je da svakodnevno insistiramo na razrešenju ubistva Olivera Ivanovića, a oni imaju moralnu obavezu, budući da su ga tri godine držali zatočenog na pravdi Boga - kaže Čović.

Advokat Dušan Petronijević kaže da su informacije škrte možda zato da se ne bi ometala istraga, ili zato što se nešto krije.

Foto: TV Pink

- Euleks ima pravo kao monitoring, da naredi da se informacije dostave. Sa informacijama u medijima treba vrlo oprezno, jer se svašta plasira. Bez obzira na to šta se dogodilo, moramo da smo vrlo smireni, i onda kada pokušaju da prebace sve na našu stranu - kaže Čović.

Foto: TV Pink

Krlić kaže da je finansiranje KiM najvažnija injekcija, ali da su finansiranja uvek potrebna.

- Briga o kulturno-istorijskom nasleđu nekada nije postojala, milioni su stavljani u džep pod izgovorom vida štednje. Ja mislim da je to vid pljačke - kaže Krlić.

Linta kaže da je predsednik pokazao visok stepen odgovornosti.

- Cilj mučkog ubistva Ivanovića je destabilizacija Kosova i cele Srbije. Ključno pitanje je da li ima političke volje u Vašingtonu i Briselu. Ako se ovaj slučaj reši, to znači da se međunarodna zajednica zalaže za mir na Balkanu - kaže Linta.

#Istraga

#Miodrag Linta

#Oliver Ivanović

#Ubistvo

'