AKTUELNO

Član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je danas da, ako neko treba da se izvini žrtvama Starog Sajmišta, bi trebalo da uradi DS, jer su se u vreme njene vlasti u Beogradu objekti u kojima se nalazio koncentracioni logor izdavali kao poslovni prostor.

Poslanik DS Dragoljub Mićunović izjavio je, ranije danas, da korišćenje prostorija gde je bio koncetracioni logor Staro sajmište "u propagandne svrhe od strane SNS", predstavlja "devastaciju tog mesta i ruganje žrtvama fašizma i nacizma".

Vesić je istakao da je "neprimereno u današnjem svetu pokušavati da zaradite političke poene na smrti drugih ljudi a to upravo rade Mićunović, Božović i njihova stranka".

- Kada smo kod izvinjavanja to bi trebalo da uradi DS jer su se u vreme dok su Djilas i Šapić harali Beogradom objekti u kojima se nalazio koncentracioni logor izdavali od strane Grada Beograda i gradske opštine Novi Beograd kao poslovni prostor za restorane i teretanu! - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, SNS je delima pokazala poštovanje prema stradanju Jevreja i holoksaustu.

- Prva odluka sadašnje gradske vlasti 2014. godine bila je da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve holokausta u Beogradu, sa mrtve tačke smo pokrenuli projekat pretvaranja Starog sajmišta u memorijalni centar, raselili centralnu kulu od umetnika koji su tamo boravili, što je mogla da uradi DS pre nas ali nije, raspisali tender za projekat rekonstrukcije, pripremili Zakon o Starom Sajmištu i osnovali međunarodno telo na čijem se čelu nalazi Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental - poručio je Vesić.

On je dodao da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je usvojila Zakon o obeštećenju i povraćaju imovine onih jevrejskih porodica koje su bez naslednika, jer su svi članovi ubijeni u holokaustu kao i naknadu jevrejskoj zajednici. "a da ne pričamo da su u vreme vlade koju vodi SNS ukinute vize između Srbije i Izraela".

- Sve ovo urađeno je od kako su u našoj zemlji na vlasti Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka. Zato ne dozvoljavamo da nam lekcije drže oni koji nisu ništa uradili za Jevreje. I oni koji ni 20. oktobar Dan oslobođenja Beograda od fašista nisu želeli da proslavljaju sada pričaju o žrtvama fašizma - napomenuo je Vesić.

#Demokratska stranka

#Goran Vesić

'