AKTUELNO

Ovo je bila godina u kojoj je naša država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uradila najviše do sada kada je u pitanju podrška porodicama i deci, rekla je u intervjuu za portal Pink.rs, ministarka za za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić.

Kako biste ocenili proteklu godinu i rezultate rada ministarstva?

- Pomenula bih da roditeljski dodatak nikada nije bio veći, mnogim mamama smo uz pomoć subvencija za kupovinu prve nekretnine pomogli da obezbede domove, saradnjom sa lokalnim samoupravama u mnogim opštinama i gradovima smo poboljšali uslove života porodica i deci, izgradili, rekonstruisali i otvorili nove vrtiće, dečija igrališta, pomogli opremanje ginekoloških odeljenja, odeljenja za potpomognutu veštačku oplodnju, obezbedili besplatne udžbenike za osnovce, organizovali brojne škole roditeljstva.... Unapredili smo procese vantelesne oplodnje, omogućili da ona bude sprovedena i doniranim reproduktivnim materijalom.

- Nastavili smo da radimo na poboljšanju položaja mama preduzetnica, a kao rezultat toga su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koje su omogućile da mame preduzetnice koriste dve godine odsustva posle rođenja trećeg deteta, i svakog narednog kao i ostale majke, kao i da očevi dece mogu da koriste podjednako pravo na porodiljsko odsustvo.

Šta su bili najveći izazovi u vašem radu i na koje projekte ste najponosniji?

- Na sve što smo uradili do sada sam izuzetno ponosna, jer iza svega stoji rad, trud i zalaganje celog tima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, uz podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije. Svako dete kojem smo na bilo koji način izmamili osmeh na lice, za nas je uspeh koji nema cenu. Pored finansijske podrške u vidu roditeljskog dodatka, koja je nikada veća, ove godine smo nastavili i sa podrškom majkama u vidu subvencija za kupovinu prve nekretnine. Do sada su 552 mame ostvarile pravo na subvenciju i svojim porodicama obezbedile novi dom. Kao ministar, jako sam ponosna što je država Srbija na pravi način bila deo sreće tih porodica, jer novi dom i porodična toplina jedan su od veoma važnih preduslova za zadovoljnu i srećnu porodicu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Više puta sam pomenula da finansije nisu presudne prilikom odluke za rađanje dece, ali su itekako bitne u trenutcima kada beba dođe u porodicu. Iznosi roditeljskog dodatka sada su višestruko veći, a primera radi roditelji su za rođenje prvog deteta 2012. godine dobijali oko 31.000 dinara, a danas ukupno 372.888 dinara, dok je za drugo dete taj iznos 453.578 din, za treće 2 miliona dinara, a za četvrto skoro 3 miliona dinara. Pored nacionalnih mera, Ministarstvo je ove godine ulagalo i u pronatalnitenu politiku koju sprovode lokalne samouprave. Sa 400 miliona dinara sufinansiralo smo pronatalitetne projekte u 52 lokalne samouprave, koji će doprineti povećanju nataliteta, kao i pružiti podršku porodicama, roditeljima i deci.

- Na neki način kruna naših aktivnosti bila je Prva nacionalna konferencija o porodici, gde smo na jedan kompletan način sagledali gde smo kada je u pitanju ovo zaista najvažnije tema za sve nas. Uz učešće najviših predstavnika države, lokalnih samouprava, nevladinog sektora, gostiju iz inostranstva razgovarali smo o primerima dobre prakse, kao i o daljim merama koje treba da poboljšaju demografsku sliku Srbije.Ministarstvo je u toku ove godine radilo na donošenju strateških dokumenata, kao što je Strategija o aktivnom i zdravom starenju, koju je Vlada Srbije usvojila krajem septembra, a sada smo usvojili i Akcioni plan za sprovođenje ove strategije. Radimo i na donošenju strategija o podsticanju rađanja i o reproduktivnom zdravlju.

- U cilju promocije i podizanja svesti građana o hraniteljstvu, Ministarstvo je pokrenulo kampanju u 16 gradova. Želja nam je da se poveća broj hraniteljskih porodica, koje su zaista velika podrška deci i mladima bez roditeljskog staranja u njihovim najtežim trenucima. Pored nikada većeg finansijskog izdvajanja za dostupnost lečenja obolelima od retkih bolesti, briga države o obolelima i njihovim porodicama je ojačana, osnivanjem organizacione jedinice u okviru Ministarstva. Time je država omogućila da postoji služba gde oboleli i njihove porodice uvek mogu da se obrate za podršku u prevazilaženju raznih izazova.

Kako se kreću demografske brojke u poslednjem periodu?

- Prvo bih napomenula da je potrebno određeno vreme da se vide rezultati pronatalitetnih mera koje jedna država sprovodi. Republika Srbija već godinama unazad različitim pronatalitetnim merama radi na poboljšanju demografske slike i postepeno se vide rezultati.

- Stopa fertiliteta 2011. godine bila je 1,4, dok je prošle godine bila 1,52, a sada je ta vrednost 1,63. To je značajan uspeh i nadamo se da će ona iz godine u godinu biti sve veća.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na koji način ministarstvo planira da podstakne povećanje nataliteta?

- Pored finansijske podrške porodicama sa decom u vidu roditeljskog dodatka, nastavljamo sa državnim subvencijama mamama za kupovinu prve nekretnine.

- Zajedno ćemo sa lokalnim samoupravama i u 2024. godini sprovodititi veliki broj projekata kao i mera kojima ćemo pružiti podršku i lokalnim samoupravama u sprovođenju pronatalitenih politika.

Da li se planira izgradnja novih vrtića?

- Preko javnog konkursa za sufinansiranje mera populacione politike u jedinicama lokalnih samouprava, do sada smo uradili dosta toga na renoviranju i rekonstrukciji i otvaranju novih vrtića. Time smo našoj deci, na teritoriji cele naše zemlje omogućili bolje uslove za odrastanje, detinjstvo, igru i druženje. Iskreno se nadam da će takvih i sličnih projekata biti sve više u narednom periodu.

S obzirom da ste redovna profesorka na Medicinskom fakultetu, da li studenti slušaju? Koji su tu najveći izazovi?

- Zaista uživam u ulozi profesora. Tu priliku da svoje znanje i iskustva prenesete na druge, na mlade, koji su tek zakoračili u svet odraslih, zaista nema svako. Zato se trudim da im uvek budem tu, za svaki savet i podršku. Studenti su studenti, mladi, puni energije, znanja, mladosti... Slušaju naravno, ali ja nisam od onih strogih profesora, volim sa njima često i da se našalim, popričam i o drugim životnim temama, a mislim i da je to ustvari pravi put da se i oni osećaju prijatno. Drago mi je kada vidim da ćemo imati kome da ostavimo sve ovo što gradimo i radimo, jer naša omladina je zaista pametna, perspektivna, puna znanja i imaju velike snove i ambicije, koje će, sigurna sam, uz trud i rad i ostvariti.

Gde i sa kim ćete provesti božićne praznike?

- Pored svih poslovnih obaveza, uvek se trudim da nađem vremena za porodicu, jer vreme koje provodim sa njima, za mene je zaista posebno. Tako će biti i ove godine. Porodica je moja snaga, moj motiv, u njoj imam sve - ljubav, podršku, radost, a sve to isto se i ja trudim da pružam njima.

Koja je vaša poruka građanima za 2024. godinu?

- Građanima Republike Srbije želim prvo da kažem da da budu pre svega zdravi, srećni, da čuvaju svoje najmilije, svoje porodice, jer to je nešto najvažnije što imaju.

Autor: Marija Radić