AKTUELNO

Ako Turska može da dobije rusko žito, obrađuje ga i šalje afričkim zemljama kojima je ono najpotrebnije, zašto to ne bi mogla i Srbija koja je neutralna država u ukrajinskoj krizi i koja nije uvela nikakve sankcije Rusiji. To bi bila prilika da ojačamo tradicionalna prijateljstva sa nizom afričkih zemalja, ali i podsticaj kojim bismo mogli da ubedimo pojedine afričke zemlje da povuku priznanje tzv. Kosova, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Smatrajući da je neodrživo postojeće stanje u kome se većina žita iz ukrajinskih luka šalje u bogate evropske zemlje, a ne onima kojima je to najpotrebnije, Đurđev napominje da će širenje gladi u Africi neminovno dovesti do novog talasa migracija ka Evropi na koji ni mi nećemo ostati imuni.

- Mi smo pokazali ruskoj strani da smo pouzdan i odgovoran partner. Ako zaista žele da pomognu afričkim zemljama, mogu to učiniti i preko Srbije kao posrednika. Prehrambena stabilnost Afrike biće od vitalnog značaja za sve nas u bliskoj budućnosti - zaključio je predsednik Srpske lige.