AKTUELNO

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, povodom zahteva, privremenog predstavnika Prištine, za nabavku oružja od Vašingtona, rekao je da tu ključna stvar ponašanje Aljbina Kurtija, jer je on praktično imao zahteve za nabavku oružja za formiranje vojske takozvanog Kosova već duži period.

- Oni su opredelili novac za te namene i mislim da svi oni koji prodaju oružje su raspoloženi da ga prodaju. Automatski, Sjedinjene Američke Države i njihov taj kompleks koji proizvodi naoružanje, je apsolutno motivisan da proda bilo kome ko to žali da kupi. A Kurti je izrazio tu žalju i mislim da će do toga da dođe. Međutim, ja u tom kontekstu nemam neku preveliku zabrinutost, jer snaga Vojske Srbije, snaga države Srbije je daleko veća, nadmoćnija, da bi Kurti bilo kojom ozbiljnom provokacijom ugrožavanja bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji doveo u pitanje to što su postigle za svo ovo vreme, a nisu puno postigli, zato što nemaju kapacitet. Iako imaju ogromnu podršku Zapada, SAD-a, Nemačke i tako dalje, oni nisu uspeli da svoju državnost uobliče u onoj meri u kojoj su to želali. Prosto nemaju kapacitet – kazao je Đurđev za Novo jutro TV Pink i dodao:

- Bez obzira na tutorstvo koje postoji više od 20 godina. Ali to nas ne treba da uljujka ni najmanje. Mi moramo da odgovorimo na sličan način. Mi smo konstantno unazad 10 godina opremali svoju vojsku, nabavljali novo oružje, tehniku i tako dalje. Ono što je svako pohvalno je da je vlada Srbije i njen potpredsednik minisatr odbrane Vučević, sa reči nekoga narativa političkog, koga smo imali priliku da čujemo i više od 10 godina, gde se najavljivalo ponovno uveđanje redovnog služenja vojnog roka. On je sa reči prešao na delo. Pokrenuo je inicijativu, ta inicijativa je sada kod predsednika Republike – pojasnio je predsednik Srpske lige.

- Verujam da će on takođe pozitivno na to da odgovori, da će država Srbija u vrlo brzom roku, ali kroz široku javnu raspravu, dovesti do toga da Srbija ponovo ima redovno služenje vojnog roka, gde će se na izvestan i odgovarajući način opredeliti da sačuva ono što je steklo posledni 10 godina. A to je ekonomska razvijenost, to je državna stabilnost. Jer džabe nama ekonomska razvijenost i putevi, pruge i tako dalje, ukoliko nemamo vojsku koja će to sve da odbrani. A pre svega naš suverenitet na Kosovi i Metohija, jer Kosovo i Metohija jeste sastavni deo Republike Srbije. Sve relevantne političke partije upravo se drže tog stava. Pobednik na proteklimi izborima, to je lista „Srbija ne sme da stane“, na čelu sa predsednikom države Vučićem, je tog opredeljenja i vidimo iz nedelju u nedelju da se to samo učešačuje – zaključio je Đurđev.

Video: TV Pink