AKTUELNO

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i večeras je birala najvažniju objavu nedelje na društvenim mrežama.

Gosti Hit Tvita bili su Ivica Dačić, lider SPS-a, Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, Vladimir Radomirović, glavni urednik Pištaljke.

Gledaoci su mogli u toku emisije da glasaju za predloge na Fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci su u toku emisije mogli da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

Na početku Hit tvit-a Verica Bradić rekla je da je ovo jubilarna 200. emisija.

Foto: TV Pink Printscreen

Predlog broj 1 - Džavelini

Komentarišući ovaj predlog Dačić je rekao da to što se dešava nema veze sa odnosom sa Srbijom, već da je reč o strateškom događaju, a to je potpomaganje SAD nezavisnosti takozvanog Kosova.

- Ako krenemo od početka, ko je naoružavao OVK-a? Ona je dobijala naoružanje od Nemačke, SAD-a, ali i islamskih zemalja. Kada je bio rat 1999. godine, to je bilo otvoreno sadejstvo sa Albanijom - kazao je Dačić.

On je zatim citirao Zorana Đinđića rekavši da je on u pismu svetskim liderima rekao da dok Srbija sedi za pregovaračkim stolom, njoj se sprema nezavisnost Kosova.

- Ovo je sve suprotno Rezoluciji 1244, koja je doneta sa ciljem demilitarizacije OVK, koji su oni praktično pretvorili u Vojsku Kosova - rekao je Dačić i dodao da ovo nije izolovana situacija.

Dačić je naglasio da je očigledno da je cilj jačanje kosovske nezavisnosti, kroz naoružavanje i istakao da to ne doprinosi miru.

Dodao je da Srbija nema pravna sredstva da se protiv toga borimo, osim kroz sednice SB UN, koje ne mogu da budu efektivne jer ne mogu da donesu nikakvu rezoluciju.

Naglasio je da pre svega treba da definišemo da postoje zemlje sa kojima imamo istovetne poglede na pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i sa njima po svaku cenu treba da sačuvamo najbliži mogući odnos. 

Foto: TV Pink Printscreen

S druge strane, kaže, postoji i jedan broj zemalja koje su priznale Kosovo, ali koje ne rade aktivno na promociji njihove nezavisnosti i postoji treći broj zemalja koji su i priznale i dalje aktivno rade na njihovoj promociji, a u ovom slučaju čak i u njihovom naoružavanju. 

- Mi i sa njima pokušavamo da tražimo dalje neke zajedničke interese, a to je pre svega mir i stabilnost. Moramo da čuvamo odnose sa zemljama koje su najjače. Ne možemo sada da prekinemo diplomatske odnose zbog toga. Ali oni svi treba da znaju da mi osuđujemo to što oni rade. Mislimo da to nije dobro, mislimo da to ne doprinosi miru, mislimo da je to štetno, mislimo da je to kontraproduktivno i mislimo da je to primer potpuno dvostrukih standarda - rekao je Dačić.  

Đurđević Stamenkovski rekla je da postoji nekoliko razloga što se ovo dešava i da je reč o raketama koje se mogu ispaliti sa ramena i koje gađaju tenkove tamo gde su najslabiji.

- Mi moramo da konstatujemo da to što je ambasador Hil jeste uradio nastavak naoružavanja separatista na KiM. Oni to rade decenijama unazad - ocenila je ona.

Kako je rekla, stiče se utisak da se Srbija trudila , a da oni rade na projektu "Velike Albanije".

Foto: TV Pink Printscreen

- Na ovo treba reagovati trezveno, podsetiti da su ove sisteme isporučili Ukrajini - navela je Đurđević Stamenkovski i ocenila da SAD svoje saveznike naoružava, a onda ih ostavlja na cedilu.

Kako je rekla, naš stav prema Kosovu i Metohiji je integrisan u Ustavu i odnos našeg naroda se ne može promeniti.

- Kosovo i Metohija ne smeju biti kamen spoticanja - istakla je Đurđević Stamenkovski i naglasila da KiM treba biti tema u kojoj treba biti jedinstven.

Đurđević Stamenkovski istakla je da je albanski lobi u ofanzivi i da se Osmanijeva sastala sa papom Franjom.

Dačić je rekao da je potrebno da se jasno kaže da li je KiM nacionalni projekat ili nije i poručio da je važno da Srpska pravoslavna crkva radi na odnosu sa Vatikanom jer je, kako je naveo, u interesu Srbije da papa bude na našoj strani.

- Svi zajedno moramo sa sobom da presečemo da li je KiM naš nacionalni projekat ili nije, ne može u njemu da učestvuje samo predsednik ili Ministarstvo spoljnih poslova - rekao Dačić.

- Mislim da je vreme da SPC pre svega radi na tome - rekao je Dačić i podsetio da je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić papu pozvao u Srbiju, ali je poziv na zahtev nekih vladika otkazan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da li nam je bitno da Vatikan prizna Kosovo ili nije, .... da li ćemo nešto raditi ili ćemo i dalje biti u nekim rovovima koji nam nisu praktični. Nama je interes da papa bude na našoj strani kao što je bio oko Stepinca - rekao je Dačić i naglasio da nije jednostavno da li će Vatikan priznati Kosovo ili neće, jer se zna koliki deo sveta je pod uticajem Vatikana.

- Patrijarh, vladike, Sinod svi moraju hitno da reaguju oko Svete stolice, isto kao i SANU, sa svojim kolegama širom sveta, isto kao i sportski savezi i svi drugi - rekao je Dačić.  

Radomirović je rekao da smo mi mala zemlja, ali jako važna i da postoje i pravna i politička sredstva koja po ovom pitanju možemo da iskoristimo.

- Oba rešenja su vezana za same SAD - ocenio je Radomirović i dodao da mi treba više da radimo na tome da više koristimo našu dijasporu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Treba koristiti te ljude i njihovu ljubav prema Kosovu i Metohiji, znajući da tamo postoje mnoge organizacije, kojima treba pomoći i iskoristiti političku strukturu u SAD da se promeni odnos prema našoj zemlji - naveo je Radomirović.

Govoreći o nejednakim standardima istakao je da je to nastavak politike devedesetih.

Dačić se nadovezao kako ništa ne može biti čudno ni kada vidimo odnos Turske prema Kosmetu, jer oni i dalje njega smatraju, kao i Bosnu i Hercegovinu isturenim delom Osmanskog carstva.

- Ovde je reč o strateškim interesima, oni hoće nezavisno Kosovo. Mi moramo da budemo oštri, ali i mudri. Nije bila Rusija ta koja je kreirala krizu na prostoru Jugoslavije, oni su tada imali svoju krizu... Mi treba da se naoružavamo - kazao je Dačić i dodao da ne treba da se brinemo šta će neko oko toga da kaže.

Upitan o komentarima opozcije i podsmehu na temu naoružavanja Srbije Dačić kaže da je opozicija protiv svega što Vučić radi.

- Šta je njihova koncepcija, politika, šta mi treba da radimo na temu KiM? Njihov predlog je pomirenje. Kakvo pomirenje? Oko čega da se pomirimo. Lepo treba da se kaže za šta su - naveo je Dačić.

Đurđević Stamenkovski istakla je da je zarad građana važno naglasiti da čak i kada bi Srbija rekla ''da'' našim tlačiteljima, to ne bi bio kraj.

- Mi treba da priželjkujemo promenu vlasti u SAD, što neće dovesti do velikih zaokreta, ali će dovesti do toga da svoje ciljeve Srbija postavi kao legitimne - ocenila je ona.

Predlog broj 2 - Dilema u opoziciji

Radomirović je naveo da bi neprihvatanje mandata bilo neprihvatanje volje birača.

- Mislim da opozicija treba da bude u Skupštini, da to treba da bude platforma na kojoj iznose svoj program... Tamo treba da se diskutuje o programima i idejama i da se zna da se vlast menja na izborima. Mislim da je opozicija Srbija protiv nasilja bila previše opuštena pred izbore i da su mislili da je dovoljno da se samo pojave - kazao je on.

Radomirović je naveo da do danas nije video dokaze da je došlo do izborne krađe, na čemu insistira pomenuti deo opozicije.

Upitan o Zelenoviću koji nije uspeo da dobije mandate, a zagovara da se ne uđe u Skupštinu Radomirović kaže da oni tek nemaju šta da izgube.

Foto: TV Pink Printscreen

- Opet kažem, mesto za političku debatu je Narodna skupština - naglasio je Radomirović.

Đurđević Stamenkovski rekla je da ima 1.000 razloga da ne bude zadovoljna rezultatima izbora i da nije zadovoljna vremenom za predstavljanje u kampanji.

- Uporedo sa tim tekao je proces dehumanizacije mene i liste, listu smo naslovili kao "Nacionalno okupljanje" - navela je ona i dodala da se izborni porazi dešavaju, dolaze i prolaze, ali da se čast i dostojanstvo samo jednom gube.

Đurđević Stamenkovski je naglasila da je stranka osnovana zbog otadžbine i naroda i da su zbog toga osudili sve što je uradila ''Srbija protiv nasilja'' nakon izbora.

Upitana zašto nije došlo do jedinstva desnih stranaka, ona je rekla da do toga nije došlo jer nisu želeli da se obavežu na podršku Draganu Đilasu, što je, kako kaže, tražio Miloš Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naša jedina pozicija je put nacionalnog interesa - istakla je Đurđević Stamenkovski.

Kako je naglasila, ceo taj politički blok je na svim okupljanjima isturio zastavu Evropske unije, te su bili iskreniji nakon, nego pre izbora.

- Svako ko danas evrofanatično nastupa je automatski za priznanje Kosova - rekla je predsednica Zavetnica i istakla da oni nikada neće biti opozicija koja piše pritužbe evropskim institucijama:

Nemam nameru da se dokazujem kao opozicija, već kao neko ko zastupa nacionalne interese... Istina je da su zapadne službe sprečile ujedinjenje desnice preko nekih drugih, a ne Zavetnika...

Upitan o budućnosti saradnje ''Srbija protiv nasilja'' i DSS-a Radomirović kaže da stvarno ne vidi kako bi oni mogli da sarađuju, ali da verovatno postoji opcija da Dragan Đilas može da plati neke stranke.

- Onda bismo mogli da govorimo i o kraju novog DSS-a - ocenio je Radomirović i dodao da poznaje mnoge koji nisu DSS-u dali podršku na izborima zbog najavljene saradnje sa Đilasom.

Upitan o opcijama o prihvatanju mandata opozicije Dačić kaže da mu nije jasno kome takve opcije padaju na pamet.

- Iz mog iskustva nikada nisam čuo za to da neko postavlja Hamletovsko pitanje ''Uzeti mandate ili ne''. Postavlja se pitanje zašto su onda učestvovali na izborima. Mislim da je to jedna od šizofreničnih ideja - ocenio je Dačić.

Kako je rekao, možda je neko pogrešno protumačio poslovnik i misli da tako možda neće moći da bude konstituisana Skupština.

Foto: TV Pink Printscreen

- To nisu ozbiljne koalicije, to su koalicije idi mi, dođi mi - naglasio je Dačić.

Upitan hoće li biti u vlasti Dačić je rekao da je nakon izbora razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su se dogovorili o nastavku saradnje, samo da ne zna da li će on biti na nekoj funkciji.

Predlog broj 3 - Ruski dom

Govoreći o ovom predlogu Dačić je rekao da neki hoće da kažu da smo mi neki pioni, što nije slučaj.

- Kamerona treba da bude sramota, dovoljno je da izađe iz kancelarije i videće mural Britanika - naveo je Dačić i upitao kako ih nije sramota:

Čija je Kurti produžena ruka? Vaša. Može on da bude Kameron koliko hoće, ali to da mu prećutim, nikada neću.

Radomirović je rekao da se i ranije govorilo kako je to sve devedesetih išlo, tako to rade i sada, proglase nas za zagovornika ruskih interesa, a onda u medijima koji su pod njihovom kontrolom dalje raspredaju te činjenice.

- Pozicija Srbije je takva da Srbija može da razgovara sa svima i da mnogi žele da čuju šta Srbija misli - naveo je Radomirović.

Đurđević Stamenkovski kaže da je jako važna i značajna poseta predsednika Vučića Ruskom domu.

- Naše bratstvo je skovano rame uz rame u borbi za slobodu - ocenila je ona i istakla da Srbija nije ničiji proksi i da je svoj integritet dugo gradila.

Glasanje

Predlog broj 1 je osvojio prvi glas gledalaca.

Druga gledateljka glasala je takođe za predlog broj 1.

Pobednički predlog je predlog broj 1 - Džavelini.

Foto: TV Pink Printscreen

Glasanje u studiju

Đurđević Stamenkovski glasala je za treći predlog. Radomirović je glasao za prvi predlog. Dačić je glasao za predlog Ruski dom.