AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija i Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe imaju sve bolju političku i bilateralnu saradnju, bolje razumevanje kao i sve češće međusobne posete.

"Imamo nekoliko potpisanih sporazuma o saradnji uključujući i okvirni sporazum o saradnji dve vlade", rekla je Brnabić nakon sastanka sa predsednikom Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Patrisom Emeri Trovoadeom.

Podsetila je i da se Srbija kao prijateljska zemlja trudila da pomogne DR Sao Tome i Prinsipe kad god je to bilo potrebno,a kao i da je s tim u vezi 2022. Srbija uputila jednokratnu novčanu pomoć od 100.000 dolara za sanaciju posledica poplava, kao i donaciju od 100 tona brašna i 100 tona ulja, a 2023. godine humanitarnu pomoć u vidu 20 tona semenskog kukuruza Instituta za kukuruz "Zemun Polje".

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

"Na taj način se rađa dodatna saradnja, a premijer Trovoad će tokom svoje posete imati i sastanak sa Institutom 'Zemun Polje', da vidimo kako zajedno uz podršku određenih organizacija kao što je FAO program UN-a, možemo da naše znanje o semenskom materijalu sa naših naučnih instituta damo DR Sao Tome i Prinsipe, tako da oni u tom smislu imaju dobar i kvalitetan semenski materijal, bolje prinose održiviju poljoprivredu, ali i da se vidi da naši instituti imaju dobro znanje i da se taj glas prenese kroz čitav afrički kontinent", rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Navela je da je Srbija, kada je reč o tehnologiji u oblasti poljoprivrede, jedna od najnaprednijih i na evropskom kontinentu zahvaljujući našem naučnom Institutu BioSens za digitalizaciju u oblasti poljoprivrede.

"To su stvari koje želimo da stavimo na raspolaganje našim partnerima i da preko takve platforme pokažemo kako je sve znanje, tehnologija koju Srbija i njeni naučnici mogu da ponude drugim zemljama na drugim kontinentima kako bi otvorili tržišta i za naše naučne institute, ali i za naše privrednike", navela je Brnabić.

Dodala je da je oblast turizma jedna od najbrže rastućih oblasti u DR Sao Tome i Prinsipe.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednika Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe na aerodromu "Nikola Tesla" jutros je dočekao ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe 2013. godine donela je odluku o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, pošto odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini.

Autor: