AKTUELNO

O odosima sa Hrvatskom, Jasenovcu i KIM, za Novo jutro televizije PInk govorili su prof. dr Dragan Đukanović sa fakulteta političkih nauka i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Politika, Žarko Rakić, za Novo jutro.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da poseti Hrvatsku. A istovremeno, ministarstvno spoljnih poslova Hrvatske se oglašava da nije vreme za posetu.

- Nije prvi put da se u Zagrebu čuju disonantni tonovi, nije tajna da između sadašnje predsednice i i premijera, kako bivšeg tako i sadašnjeg ne cvetaju ruže, imaju različite politike, čak i različite konkretne korake. Mi smo sada uslovno rečeno žrtve političkog razdora u Hrvatskom držabnom vrhu - rekao je za televiziju Pink, Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Politika.

Prof. dr Dragan Đukanović sa fakultet političkih nauka smatra da je u svakom slučaju bitno da do te posete dođe.

- Imali smo prošle godine zategnute odnose u pojedinim aspektima, mislim da je veoma značajno da dođe do relaksacije na relaciji Beograd-Zagreb, to i jeste na neki način kičma odnosa na zapadnom balkanu, mislim da će i vlada Plenkovića uvideti značaj te posete radi poboljšanja bilateralnih odnosa -rekao je Đukanović.

Kako kaže, treba istaći govor predsednice Hrvatske kojim je najavila posetu predsednika Srbije. Koji je zvučao prilično pomirljivo, u jednoj sasvim drugačijoj retoričkoj ravni u odnosu na njene ranije govore, gde je pozvala na istinsko pomirenje, dva , kako je govorila, naroda koja su često u istoriji imale neke zajedničke probleme, sudbinu.

- Nažalost skorija istorija ili istorija druge polovine dvadesetog veka još dugo će nas razdvajati. Ali treba tražiti nekakav oslonac ka boljoj budućnosti, ka boljem razumevanju i uspostavljanju pune saradnje. Tako da će nažalost, takvih situacija biti i u narednom periodu - rekao je Đukanović.

Foto: Printscreen

On je podsetio da je prilikom prethodinog sastanka potpisana Subotička deklaracija koja je objedinila sve probleme u biletaalnim odnosima između Srbije i Hrvatske, ali da je problem da se ona sprovede. Kao i to da sa strane zvaničnog Beograda ne vidi da postoji razlog da se ona ne sprovede.

- Što se tiče i otvorenih pitanja, postoji čitav niz tih pitanja, tu su i nestali, tu je naravno i imovina Srba - ističe Đukanović i dodaje da se nada da će posle posete predsednika Vučića stvari da se pomere.

U Ujedinjenim nacijama pre nekoliko dana otvorena je  izložba "Jasenovac-pravo na nezaborav". Cilj izložbe bio je da se pošalje poruka kako strahote u Jasenovcu ne smeju da se zaborave i da on mora ostati jedan od najznačajnijih simbola stradanja Srba, Jevreja i Roma. Međutim, Hrvatska je pružala veliki otpor da se ta izložba organizuje.

Đukanović je naglasio kako mu zaista nije jasno zašto se jedna takva izložba dovodi u pitanje.

- Sticajem okolnosti Politika je već mesecima bila uključena u pripreme izložbe i znali smo šta se događa, imali smo čak i specijalnog izveštača sa otvaranja izložbe. I zaista mislim da je ovo velika diplomatska pobeda Srbije - rekao je Rakić.

Kako kaže, uopšte ga nije iznenadila burna Hrvatska reakcija. Hrvatska je na sve načine pokušavala da spreči održavanje te izložbe u sedištu UN. I naravno kada nisu u tome uspeli, ta ljutnja je eskalirala u diplomatskoj noti.

- Ne razumem šta je tu Srbija kriva što je jedan vrlo snažan jevrejski lobi želeo da se konačno o žrtvana Jasenovca progovori na način na koji Hrvatska ne može da utiče svojim iskrivljenim tumačenjem istorije. Hrvatska je do sada bila na neki način pošteđena u UN , Nemačka se suočavala i još se suočava sa dugovima prošlosti ali oni su spremni da priznaju a nas optužuju da ne želimo da se suočimo sa proslošću - rekao je Rakić.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je juče u Beogradu da EU prepoznaje i priznaje napredak Srbije na evropskom putu kao i da je Srbija most izmedju Brisela i drugih zemalja.

- Odjednom se albanska strana našla u jednoj ozbiljnoj defanzivi i tu se veoma loše snalaze. Gube polako status miljenika zapada. Njima ne cvetaju ruže i Srbija je u ovom periodu povukla nekoliko odličnih diplomatskih poteza. A ovo sa Španijom je još jedan šamar. I misim da u Prištini nisu svesni šta ih je snašlo - rekao je Rakić.

Foto: Printscreen

Đukanović smatra da je Pacoli uvideo da sa tvrdim stavovima Priština neće imati saglasnost međunarodne zajednice.

- Problem je u tome da Priština šta god da je potpisala nije implementirala. A morala bi da se pokaže da je kredibilna da da ono što potpiše može i da sprovede, što je njena sporazumna obaveza - rekao je Đukanović.

Kako je istakao, ono što je veoma značajno, jeste da mi za pet dana već možemo očekivati strategiju proširenja EU do 2025.sa prilično optimističkim scenarijom.

- Od mnogih zemalja zapadnih balkana, ja se nadam da će Srbija i Crna gora realizuju punopravno članstvo - rekao je Đukanović.

#Beograd

#Dragan Đukanović

#Odnosi

#Zagreb

#Žarko rakić

'