AKTUELNO

Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Politika", rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da je činjenica da je Srbija posle dužeg vremena teške defanzive došla u poziciju da se sa njom ravnopravno razgovara i da je to značajna promena u međunarodnom položaju Beograda.

Prema njegovim rečima, poseta premijerke Brnabić SAD-u bila je primetno uspešnija i prvi put su ostvareni direktni kontakti sa višim nivoima.

- Činjenica je da je Srbija posle dužeg vremena teške defanzive došla u poziciju da se sa njom ravnopravno razgovara, da se saslušaju argument iz Beograda i to je značajna promena u međunarodnom položaju Beograda - rekao je Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Politika".

- Mogu da kažem da se nešto očigledno dešava. U poslednje dve, tri nedelje sa svih strana stižu vrlo intezivne različite poruke o Kosovu. Videli ste i izjavu Ane Brnabić da se menja odnos nove američke administracije, njen doček tamo. Obećanje Trampa da će doći u Srbiju. Rekao bih da se razgovara i diplomatija je vrlo intezivna - rekao je Borko Kašanski, urednik "Srpskog telegrafa".

Prema njegovim rečima, do septembra nas čeka dosta uzbudljivih stvari o Kosovu.

Foto: Printscreen

- Sa jedne strane imamo i spekulacije o mogućoj podeli Kosova, sa druge strane izjave predsednika Vučića koje su veoma pesimistične, i koji kategorički izjavljuje da nema rešenja na vidiku. Ono međutim, što se dešava i što je nesporno jeste jedna vrsta detanta između Srbije i Amerike, i koristi se kao povod stogodišnjica - rekao je Milan Mišić, novinar.

Kako kaže, u prvi plan se stavlja vijorenje zastave na Beloj kući, međutim, kako kaže, nema dokaza da se to zaista i dogodilo.

- Srpska zastava se jeste vijorila 18.jula 1918.godine zajedno sa drugim savezničkim zastavama u dvorištu Bele kuće. I tog dana odata je pošta Srbiji, i njenoj herojskoj borbi u Prvom svetskom ratu. Taj čin je učinjen na inicijativu tadašnjeg poslanika Ljubomira Mihajlovića - rekao je Mišić.

Foto: Printscreen

Kako je rekao, svedovci smo da u odnosima Moskva- Vašington idu stalno toplo-hladno.

- Biće to zanimljivo pratiti tokom ove jeseni koja je pred nama. Naša premijerka je više razgovarala o ekonomiji. Oni su veoma prisutni na prostoru Srbije, i vidimo da će dolaziti visoki američki zvaničnici na ove prostore, tako da ne pamtim kada smo imali ovako dobre odnose sa njima - Rakić.

Činjenica je da mnogo bolje sarađujemo sa Amerikom nego što se to može videti iz novina - rekao je Mišić.

#Kosovo

#Novo jutro

#SAD

#Srbija

#Žarko rakić

'