AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao danas, ali i svih ovih dana, o potezima koje povlači Aljbin Kurti.

"Juče smo u razgovoru sa Lajčakom preneli ogromnu zabrinutost Beograda kada je reč o pokušaju proterivanja Srba i ukidanju dinara", rekao je Petković posle sastanka na kome je podnet izveštaj o stanju naoružanja VS.

Dodao je da je jasno da Priština krši i Rezuciju 1244 i briselske dogovore i sporazume, jer, po njima, oni nemaju pravo ni na KBS, ni na raspoređivanje njihove policije na severu.

Petković je istakao da će Srbija učiniti sve da sačuva srpski narod na Kosovu i da će nastaviti sa diplomatskom borbom kako bi se normalizovali odnosi. Govoreći o Kurtijevoj najavi za ukidanje dinara na Kosovu, Petković je kazao da se nada da do toga neće doći. Preneo je da je u razgovorima insistirano i na što hitnijem formiranju ZSO i održavanju izbora na severu Kosova, gde su građani kroz peticije pokazali svoju volju.

"Učinili smo sve da svima razjasnimo katastrofalne posledice ukidanja dinara. Ukoliko Kurti zaustavi korišćenje dinara, jasno je da ne želi mir i da ide u suprotnom pravcu od deeskalacije", rekao je Petković i dodao da će i to pitanje biti rešeno tako da Srbi koji primaju plate i naknade u dinarima na Kosovu ne budu ugroženi.