AKTUELNO

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je danas da kaznene mere povezane sa primenom uredbe Centralne banke tzv. Kosova neće početi od sutra, odnosno od 1. februara i da CBK u saradnji sa Centralnom bankom Srbije treba da pronađe prikladan mehanizam za obezbeđenje transfera i donacija koje Srbija želi da pošalje građanima srpske zajednice na KiM.

Na konferenciji za medije, Bisljimi je rekao da je „evro bio i biće jedina zvanična valuta“.

"Nijedan građanin nema razloga da se plaši sprovođenja nove uredbe CBK. Svaki građanin treba da bude radostan kada se ojačava integritet finansijskog sistema. Vlada će se pobrinuti da bude što više informacija a CBK da građani u svakoj opštini imaju pristup bankarskom sistemu zemlje i da u saradnji sa Centralnom bankom Srbije pronađe prikladan mehanizam za obezbeđenje transfera i donacija koje Srbija želi da pošalje građanima srpske zajednice na Kosovu", rekao je Bisljimi.

On je naveo da je CBK usvojila uredbu o gotovinskim transakcijama koja od sutra stupa na snagu i da ona ima za cilj da pod kontrolom bude i količina i kvalitet novca koji je u prometu.

"Ona ima za cilj da ima pod kontrolom količinu i kvalitet novca koji je u prometu i da zaštiti integritet finansijskog sistema zemlje. Ovom odlukom nastoji se da se nastavi borba protiv kriminalnih aktivnosti na finansijskom tržištu - falsifikovanje, pranje novca. Finalni cilj je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu", naveo je Bisljimi.