AKTUELNO

Svedoci smo da Kurti ima jako podršku sa zapada za nastavak svog terora, ali Srbija na svaki način pokušava da se odupre takvim tendencijama, rekao je za "Jutro sa dušom" kod Jovane Jeremić na TV PINK, pukovnik Miodrag Jevtić.

Jevtić je, komentarišući ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji, rekao je da je to jedan logičan sled koji ide ka tome da se Srbima na Kosovu i Metohiji maksimalno oteža život, ne bi li oni jednim mirnim putem se iselili odatle.

- Država Srbija pokušava da se na svaki mogući način suprostavi takvim tendencijama. Međutim, vidimo da oni imaju jaku podršku sa zapada. Ako je Kosovu potrebno da se ohrabri za neki korak da bi se smanjila tenzija, za Srbe se kaže da je potrebno izvršiti pritisak. Mi smo u takvoj jednoj situaciji da neće mnogo da se toleriše to što oni rade – rekao je Jevtić.

Kako kaže, situacija je veoma nezgodna, dodao je da je čak i Ramuš Haradinaj svojevremeno rekao da oni i nemaju nikakvu spoljnu politiku, već da je njihova spoljna politika zapravo politika SAD.

General u penziji Luka Kastratović, rekao je da su od 1999. godine pa na ovamo vlasti takozvanog Kosova uvek sprovodile određene mere prema Srbiji sa ciljem da se što više Srba iseli.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je posebno bio kritičan 12. mart 2004. godine.

- Oni pokušavaju da naprave određenu akciju, kako bi izazvali krizu. Sve se to dešava sa ciljem da se smanji broj Srba koji žive na KiM – rekao je Kastratović.

On je rekao da je suština da vlasnici kapitala, Zapadna Evropa Balkansko poluostrvo doživljava kao jedan put ka Kaspijskom moru, bogatstvima, izvorima nafte, gasa i drugih sirovina.

Dodaje da je suština u osvajanju profita.

- Danas smo došli u situaciju da se na Kosmetu smanjio broj Srba, i da se oni i dalje sele sa Kosova pod svakodnevnim pritiskom koji se nad njima vrši - rekao je Kastratović.

Komentarišući to što neki smatraju da je pritisak oko Kosova posebno pojačan kako bi zapad imao još jedan argument protiv Rusije, ali i obaranje ruskog aviona „Iljušin“, pilot u penziji Stevan Ignjatović, rekao je da su obaveštajne službe odradile svoj deo posla, i da niko ne može da ubedi ni njega niti javnost da se to slučajno dogodilo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Postoje i dokumenti da je to bio dogovor o letu aviona koji će prevoziti zarobljenike i dogovor je bio da slete na pogranični aerodrom i da odatle autobusima krenu na razmenu – rekao je Ignjatović.

Kako kaže, postoje papiri koji kažu da je naredba došla direktno iz kabineta Zelenskog.

- Treba navesti i da je to avion koji se u Rusiji koristi kao transportni i vojni avion. Nakon obaranja ovog aviona, utvrđeno je da je to uradio američki sistem „patriot“. Rusi zbog toga prozivaju i kongresmene i međunarodnu ekipu da se sami uvere u njihove nalaze i da se ta priča jednom za sva vremena razjasni – rekao je Ignjatović.

Autor: