AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom da ne postoji saglasnost po pitanju uklanjanja dinara sa KiM, ukazujući da Srbija, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, smatra da je uklanjanje dinara sa Kosova i Metohije potpuno protivzakonito i da to nije pitanje nekakvih prelaznih odredaba i davanja više vremena.

- Zato što je finansiranje zdravstvenog i školskog sistema nešto što je deo i prvog Briselskog sporazuma od pre 11 godina i svakog drugog sporazuma posle toga. Samo želim da to znate i ne postoji ni jedan drugi papir koji bi pokazao bilo šta drugačije. Reč je o direktnoj provokaciji koju niko ne razume, zašto neko sprovodi osim u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije - rekao je Vučić.

Što se tiče Kosova i Metohije naše su pozicije potpuno različite, imajući u vidu da je Nemačka jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike.

- Mi imamo potpuno drugačiju politiku, usklađenu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijom 1244 koja je i dalje na snazi. Razlikujemo se po tom pitanju, ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize - rekao je Vučić.

On je dodao da će srpski organi nastaviti da sprovode istragu po pitanju događaja od 24. septembra, ali je zamolio i Nemačku da se u okviru Euleksa - pošto, kako kaže, postoji glasno ćutanje - konačno sprovede istraga o pokušaju ubistva najmanje sedmorice Srba, od toga dvoje dece na koje je pucano i koji su ranjeni samo zato što su nosili božićno drvo ili oni koji su pokušali ubiti Dragišu Galjaka koji je sa dva metka pogođen u leđa od strane Kurtijeve policije.

- Voleli bismo da se tu standardi izjednače. Mi imamo dobru komunikaciju sa NATO-om, profesionalnu, vrlo korektnu. Nastavićemo takvu saradnju da imamo i u buduće - rekao je on.

On je takođe istakao da važnost priključenja EU ostaje cilj Srbije i da su, u skladu sa tim, održani veoma fer i pošteni izbori, kao i da će Srbija prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.

- Pozvali smo pripadnike i predstavnike ODIHR-a da učestvuju u posmatranju čak i naših lokalnih izbora, iako to nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bismo pokazali da ništa ne krijemo zato što mislim da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da Srbija nema čega da se plaši i da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodno pravne norme, ali je takođe važno da se smanji mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja, jer se Srbija ne meša nikome u njihove unutrašnje poslove.

Predsednik je rekao da je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH kao međunarodno priznate države i da nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.

- I mi smo poštovali svaki dogovor i poštovaćemo uvek u budućnosti dogovor tri naroda, konsenzus tri naroda i Dejtonski mirovni sporazum i stvarno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne interpretaciju kako kome padne na pamet - rekao je Vučić.

Autor: