AKTUELNO

Upravo na Televiziji Pink pratite Specijalnu emisiju o sednici Saveta bezbednosti UN-a.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je za nju najvažnije šta će predsednik Srbije govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN.

- Ko će podržati, a ko ne je nešto što već može da se očekuje. Oni koji su prizavači kosovske nezavisnosti svakao neće promeniti mišljenje, ali će se mnogi zapitati. Vučić će, po mojim saznanjima, će koristi odeđene termine koji će u međunarodnom javnom pravu potpuno tačni i precizno definisati koliko je teška i opasna pozicija srpskog naroda na KiM - navela je Branabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona kaže da je ovo važna prilika, a ovako brzo sazivanje sednice pokazuje da i su oni koji su podražli nezavisnost takozvanog Kosova svesni koliko je teška pozicija Srba na KiM i koliko Kurti krši sva ljudska prava.

Brnabić je navela da bi "bebisiterke Prištine" volele da je sednica zatvorena za javnosti.

- Kurti krši sva ljudska prava. Na delu je ne pokušaj, već etničko čišćenje - navela je Brnabić.

Premijerka je istakla da će Beograd uvek naći način da bude tu za Srbe na KiM.

Nakon govora predsednika premijerka je objasnila da je Vučić biranim terminima Aljnina Kurtija optužio za zločin protiv čovečnosti.

- Ovaj govor je drugačuji od ostalih. Oni koji se ne razumeju u međunarodno javno pravo to možda ne razume. Vučić je govorio o sistemskim merama Prištine, sprovođenim u dužem periodu, sa ciljem progona Srba i svako ko pogleda govor može da kaže da imamo čist primer zločina protiv čovečnosti - navela je Brnabić.

U toku emisije očekuje se i uživo uključenje u govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je bitno da je sednica SB otvorena za javnost.

- Pitanje je šta će se sve čuti, naša strana će izaći sa činjenicama. Više me zanima šta će čuti od druge strane. Tamo će biti i Kurti i Gervala, verujem da će i njima biti omogućeno da govore - istakao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, pitanje da li će ova sedanica doneti rezultata i da li će javno sučeljavanje međunarodne zajednice podstaći oštrije reakcije prema Prištini.

- Mislim da do toga neće doći da Priština neće promentiti ponašanje - istakao je Drecun.

On je rekao da će na sednici biti izneti samo stavovi i da ne očekuje iznošenje nikakve odluke.

- Održavanje sednice otvorene za javnost može neka vrsta pritiska, ali je pitanje da li će dobiti pravo da govori - istakao je Drecun, koji smatra da je važno da i vodeći svetski mediji prenesu stavove Srbije.

Prema njegovim rečima, ne zna se da li će doći do promene Kurtijeve politike nakon ove sednice, ali je na nama da pokušamo

Foto: TV Pink Printscreen

Nekadašnji predsenik Izvršnog veća na KiM Zoran Anđelković kaže da brzo zakazivanje sednice pokazuje želju velikih sila da se o ovoj temi raspravlja u Savetu bezbednosti.

- Jedan broj zemalja ima lični problem, jer su one priznale nezavisnost takozvanog Kosova, ali one sede u Savetu bezbednosti u kojem važi i Rezolucija 1244 - nabeo je Anđelković koji veruje da predsednik Srbije neće propustiti priliku da kaže da Priština sporvodi aparthajd.

Rekao je da ne očekuje velike zaključke, već da učesnici brane svoj dokumenta, a to je Rezolucija 1244.

- Nije genocid samo kada nekoga ubijate, nego i kada mu ne dozvoljavate da živi - istakao je Anđelković.

Foto: TV Pink Printscreen

Urednik portala kosovo-online Miloš Garić kaže da ovako brzo zakazivanje sednice ukazuje da su velike sile nezadovoljne ponašanjem Kurtija.

- On radi za njih posao na terenu, oni su saveznici i partneri, ali sada on očigledno povlači poteze koji nisu dogovoreni - naveo je Garić i ocenio da Kurti "pokazuje mišiće" kako bi na unutrašnjem planu pridobio birače.

U studiju TV Pink smenjivaće se relevantni gosti, a planirana su i uključenja našeg reportera iz Njujorka.

Budite uz TV Pink.

Autor: