AKTUELNO

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvuje danas ceremoniji polaganja kamena temeljca povodom početka druge faze radova u Naučno-tehnološkom parku u Nišu.

O izmeštanju pruge iz Niša premijerka Brnabić je rekla da će razgovarati sa ministrom Goranom Vesićem i da će se do kraja godine to uraditi.

"Mi smo mnogo stvari uradili, ako se sećate kada je predsednik Vlade bio Vučić bio ovde 2016. godine zacrtali smo ciljeve za Niš posebno za savremen tehnologije i industrije. Tada smo rekonstruisali prostor na Elektronskom fakultetu. Bitno je da završimo stvari koje su krenule još 80-ih poput studentskog doma i zamolila sam ministarku Begović da radi na tome kako bi se upisalo još više studenata. Naćićemo način da to završimo kao i stanove za mlade naučnike kao u Kragujevcu, i završićemo to u kratkom roku", rekla je premijerka i dodala da je ovde PMF jak fakultet i da će se raditi na njegovom poboljšanju.

Država u drugoj fazi ulaže 20 miliona evra

Novi objekat u Nišu biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra, koji će podrazumevati blizu 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor.

Kako je ranije najavljeno, država će u drugoj fazi uložiti 20 miliona evra. Direktor NTP Niš Milan Ranđelović je ranije ocenio da ćemo zajedno sa postojećim kompleksom, za dve godine imati kompleks od preko 30.000 kvadratnih metara namenjenih firmama, laboratorijskim kapacitetima, inovatorima koji u Nišu razvijaju nove proizvode, usluge.

On je istakao da u parku posluje više od 40 firmi i radi 500 uglavnom mladih visokoobrazovanih ljudi, a izgradnjom novog objekata stvoriće se uslovi za dodatnih 700 do 1.000 ljudi.

Autor: