AKTUELNO

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je danas učestvovao na sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine obraća se iz Brisela.

Na početku obraćanja Petrković je istakao da su pregovori bili veoma teški, ali da se Srbija trudila da argumentovano ukaže na to koliko je situacija ozbiljna posle Kurtijeve odluke.

Petković je istakao kako je Bisljimi odbio da učestvuje na ovim pregovorima, što ukazuje na to da Beograd želi da sve rešava kroz dijalog za razliku od Kurtija koji donosi mere koji imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa prostora KiM.

- Posledice jednostrane odluke su političke i oni utiču na opstanak srpskog naroda na KiM. Kada Bisljimi kaže da nije potrebno da dolazi, o dinaru i olatno prometu se nikada nije razgovaralo u dijalogu, ali s tim da ovo utiče na život i opstanak Srba na KiM naravno da će se o tome razgovarati u Briselu - kazao je Petković.

Istakao je i to da je pravi razlog donošenja ove odluke protetiravnje Srba sa KiM.

Kako kaže ne postoji pravi razlog tzv. uredbe tzv Centralne banke Kosova, jer oni i ne poznaju detalje o platnom prometu.

- Mi ćemo kao odgovorna strana učiniti sve da pronađemo rešenje. Insistirali smo na tome da sporni delovi uredbe budu uklonjeni, ali smo govorili o tome da Banka Poštanka Štedionica mora ostati da funkcioniše na KiM, jer preko nje idu sva plaćanja za naš narod na KiM... Ako nemaju mogučnosti da dobiju primanja za sve troškove, psotavlja se pitanje kako će da opstanu - upitao je Petković.

Ističe i to da važno reći kako je Srbija u Briselu pokrenula sva važna pitanja i probleme sa kojima se susreću Srbi na KiM.

- Istrajni smo da pronađemo rešenje da Srbi mogu da prime plate i penzije... Ako Kurti zabranjuje trabsport dinara i onemogućava rad Poštanskoj štedionici postavlja se pitanje kako će ljudi da potignu pare. Zato moramo da pronađemo rešenje koje je održivo i neće ugroziti opstanak naroda na KiM. Sve što Kurti radi jasno ukazuje da ne želi da formira ZSO - kaže Petković.

Podsećamo, u Briselu se danas održaa sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine tokom kojeg je trebalo da se razgovara o uredbi tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinarskog platnog prometa na teritoriji Kosova i Metohije.

Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a sa prištinske strane najavljeno je da će na sastanku učestvovati predstavnik takozvane Centralne banke Kosova. Na sastanak je pozvao specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Autor: