AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se javnosti iz Brisela, nakon današnjih razgovora.

- Završena je još jedna runda razgovoru u Briselu gde je Beograd učinio sve da pronađe rešenje povodom nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na prostoru KiM. Reč je o petom sastanku zaredom. Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od Lajčaka ocenjen kao konstruktivan - naveo je Petković na početku obraćanja.

- Sada neka se pitaju svi ti koji su glasali "ZA" kako je to moguće da je Priština danas odbila sve predloge koji se tiču ljudskih prava, primanja pezija, plata, da ljudi mogu da se leče, neke najosnovnije stvari. Ne, to ne može, ako je u pitanju Beograd, Srbija, a šta može? Da se Srbi proteruju, hapse... - dodao je Petković.

- Mi ćemo ponovo pokazati da smo kontruktivni, i već sutra ću po povratku u Beograd da zakažem sastanak sa Kvintom. Kada svakog dana prisustvujete kampanjama laži, nije bitno o čemu je reč, samo je bitno da se u novom danu napadnu i Srbija i predsednik Vučić. Lažu da smo 13 sati držali ljude u autobusima bez vode, niko nikoga nije zaustavio. Kažu prekršen sporazum o slobodi kretanja, pa na koji način kada svi imaju pravo da se slobodno kreću onako kako smo se dogovorili u skladu sa svim dokumentima i onim što je utvrđeno u dijalogu i sporazumu - istakao je Petković i dodao:

Izmišlja se i laže samo da se skrene pažnja sa pitanja dinara, a sada pošto je Kurti zapalio ceo prostor KiM i proteruje Srbe, sada bi da zapali i Crnu Goru i Severnu Makedoniju. Mi ćemo pokazati apsolutnu konsturktivnost, doći ćemo još jednom sledeće nedelje, pokazati naše predloge, uradićemo sve što je do nas a onda neka svi vide, gospoda iz EU, ko je taj ko ugrožava osnovna ljudska prava Srbima na KiM, a taj se zove Aljbin Kurti.