AKTUELNO

Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić je danas, povodom izjave predsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića da će za desetak dana obavestiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i javnost o predlogu mandatara, kao i da će neki aktuelni ministri ostati u Vladi, ali i da će biti novih, rekao da smatra da neće biti značajnijih promena kada je reč o raspodeli ministarskih mesta, koje bi, prema njegovim rečima, mogle da se definišu kao političko iznenađenje.

- Dosadašnja Vlada je nekako stala na pola mandata, tako da je lako da se procenjuje kako je koji ministar radio, a što se tiče mandatara, ja pretpostavljam da će se dogoditi ono što je najavljeno pre dve godine kada je ova sadašnja Vlada u tehničkom smislu počela da radi i tada je rečeno da će Ana Brnabić biti na mestu premijera dve godine i da će upravo Miloš Vučević posle toga da je zameni - izjavio je on za Tanjug i dodao da ne vidi nijedan razlog da se to ne realizuje, uzimajući u obzir činjenicu da će nova Vlada izgurati ceo mandat.

Upitan koga naprednjaci još mogu da pridobiju u svojim redovima i da li opozicija zaista može da se ujedini u trci za Beograd, Rakić rekao da nema dovoljno prostora ni vremena da se pojavi neko novo iznenađenje, odnosno da naprednjaci odustanu od potpredsednika SNS Aleksandra Šapića kao kandidata za gradonačelnika.

Kada je reč o opoziciji, Rakić navodi da postoje razna nagađanja da bi moglo da se pojavi neko novo ime kao njihov potencijalno novi kandidat za gradonačelnika, tako da bi, dodaje on, u tom smislu možda moglo nešto da se očekuje od opozicije.

- Meni se lično ne dopada pokušaj da se birači u Beogradu animiraju na račun nekih strateških tema koje su od interesa za Srbiju. Mislim da izbori u Beogradu treba da određuju i preovlađuju lokalne teme, a ovo drugo je rešeno na republičkim izborima kada je reč o najvažnijim međunarodnim temama koje muče Srbiju - poručio je on.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za Beograd i Prištinu Miroslava Lajčaka da je Priština ta koja blokira osnovni sporazum o normalizaciji odnosa i njegovu primenu, kao i da je osnivanje Zajednice srpskih opština neizbežno u svakom kontekstu "puta Prištine" ka evropskim institucijama, Rakić je izjavio da trenutno ne postoji želja da se sankcioniše Priština na bilo kakav ozbiljniji način i da ne očekuje značajnije promene.

Dodao je da su u junu zakazani izbori za Evropski parlament, nakon kojih će biti promena i u Briselu, zbog čega smatra da Lajčak neće ostati na mestu jednog od posrednika.

- Imaćemo verovatno nove runde pregovora u Briselu, ali ako znamo da je sadašnja vlast u Prištini apsolutno protiv formiranja ZSO i da ne postoji mehanizam, barem na ovaj način, koji bi mogao da ih natera, ne vidim razloga da budemo optimisti. Biće situacija koje će omogućiti da se pojača pritisak na Beograd da prizna barem nezavisnost Prištine u nekom specifičnom obliku - naveo je Rakić.