AKTUELNO

Novinar "Politike" Marko Lakić izjavio je danas da je poseta predsednika Vlade Bavarske Markusa Zedera Srbiji, pokazala da je naša zemlja na pravom putu, jer nijedan Nemac - privrednik ili političar - neće doći u Srbiju ako u njoj ne vidi interes, a, dodao je on, naš glavni interes je da nemački investitori nastave da ulažu i otvaraju nova radna mesta.

- Svaka poseta nekog nemačkog državnika Srbiji je izuzetno bitna. Ovaj deo Evrope spada u nemačku interesnu zonu, što je istorijski, a i danas kako posmatramo vrlo bitno, pogotovo što je Nemačka pokretač evropske ekonomije. Nemačka je veliki investitor u Srbiji i mi smo sa Nemačkom generalno povezani zbog velikog broja naših državljana koji žive tamo - objasnio je on za Tanjug.

Kometarišući posetu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Prištini, Lakić je rekao da se nada da će Eskobar uticati na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da smanji strasti i da "povuče ručnu", jer je, napominje on, Kurti "menadžer haosa" i nikada se ne zna šta nas čeka iza ugla.

- Kosovo bez tih zapadnih mentora i sponzora je apsolutno jedno mrtvo slovo na papiru, neuspeo projekat, jer koliko se trude oko njih i koliko tutora imaju, pa i dalje nisu država u punom kapacitetu. Mislim da moraju da ga drže pod kontrolom i upravo takve posete i služe tome da ga opomenu da i on mora nekome da polaže račune - ocenio je Lakić.

Prema njegovim rečima, od današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka očekuje nastavak komunikacije, što je, naglasio je on, jako bitno, jer ako se komunikacije prekine Srbija ne može da se nada ničemu dobrom.

Lakić je istakao da je Srbija pouzdan i dokazan partner, i da nije izvoznik nekog haosa i problema u ovom delu Evrope, već se trudi da dokaže da je dostojan i postojan partner u svemu.

- Mislim da i u regionu svi vide tako, naravno uvek imate te neke sitne strasti koje prizivaju neke duhove iz prošlosti, kao u BiH, ili to što se sada dešava na KiM. U svakom slučaju, svaka komunikacija je bitna i dobrodšla, rezultati toga će se videti možda za mesec ili dva - izjavio je on.

Odgovarajući na pitanje da li u utorak na sastanku za dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije na nivou glavnih pregovarača u Briselu, može da dođe do nekog pomaka u dijalogu Beograda i Prištine, Lakić je rekao da se tamo sitnim, ali ipak nekim koracima pomeraju neke stvari na bolje, istakavši vraćanje zemljišta Visokim Dečanima.

- Da li je to dobro, mislim da jeste dobro za naše kulturno nasleđe, ali tu takođe postoji jedna skrivena opasnost da ne kažu sutra sa Zapada - 'eto Kurti je bio dobar đak, uradio je domaći zadatak i hajde mi njega da nagradimo i da ih uvedemo u Savet Evrope'. Politiku treba posmatrati dugoročno, ne možemo očekivati sve danas za sutra - poručio je on.